Iznenadna kontraofanziva ISIL-a u Mosulu

26. Jun 2017. | 17:53 | NV

Iračke snage u gradu Mosulu bore se da potisnu trupe ISIL-a koje su izvele smrtonosnu kontraofanzivu u dvije četvrti, saopštili su zvaničnici, prenosi Beta.

Napadom u nedelju uvečer, nekoliko grupa terorista je izazvalo paniku među stanovnicima dvije četvrti odakle su vladine snaga prije nekoliko sedmica istjerale pripadnike ISIL-a.

Prema ljekarima, poginulo je nekoliko ljudi, dok je iračka vojska saopštila da je ubila 15 do 20 pripadnika ISIL-a.

Sada iračke snage pretresaju kuću po kuću, rekao je jedan general iračke armije dok su, kako je rekao, dvije grupe boraca ISIL-a i dalje u zapadnom dijelu Mosula koji su iračke snage oslobodile početkom aprila.

Lokalne vlasti kažu da ISIL među stanovništvom ima svoje “uspavane ćelije” koje izvode iznenadne napade, kakav je bio sinoćni, dok glavnina trupa ISIL-a pokušava da se održi u Starom gradu Mosulu za koje već dugo vode borbe.

Prema posljednjim informacija iračke snage kontrolišu dvije trećine Starog grada.

Iračke snage od 18. juna vode teške borbe da povrate Stari grad, gusto naseljenu oblast sa uskim ulicama, gdje su posljednji džepovi otpora ISIL-a.

Bitka za Mosul je počela 17. oktobra prošle godine, a krajem januara su iračke snage povratile istočni dio tog grada na sjeveru Iraka.

Tek 19. februara, iračke snage su pokrenule ofanzivu na zapadni dio tog grada, uz podršku snaga međunarodne koalicije koju predvode SAD.

 

NV

Oznake: > >

Na vrh