Izrael: Grupa mladića zapalila roštilj dok su palestinski zatvorenici štrajkovali glađu

25. Apr 2017. | 09:17 | NV
israel-barbecue

U izraelskim zatvorima nalaze se hiljade palestinskih zatvorenika, a neki od njih su djeca. Veliki broj njih nije imao čak ni suđenje. Većina njih se tereti za terorizam, a mnogi od njih su uhapšeni u svojim domovima na palestinskim teritorijama.

Užasni uslovi u izraelskim zatovorima natjerali su Palestince da štrajkuju glađu kako bi na sebe privukli pažnju izraelske, palestinske i međunarodne javnosti, prenijela je palestinska agencija Wafa.

Kako bi taj štrajk što više otežala i kako bi se narugala palestinskim zatvorenicima, grupa izraelskih mladića iz desničarske stranke Nacionalna unija, pored zatvora Ofer zapalila je roštilj na kome su pripremali piletinu i drugo meso, prenjeli su Jerusalem Post i britanski Independent.

Jerusalem Post prenosi da grupa želi da zatvorenici “uživaju u udisanju dima i da pate zbog mirisa mesa”.

Generalni sekretar ove stranke Ofir Sofer ja zatražio od premijera Izraela Benjamina Netanyahua da u zatovorima “pogorša uslove za teroriste”.

Da li će mnoge države svijeta “izraziti zabrinutost” u ovom slučaju i poduzeti neke mjere, ili će samo gledati, kao što to rade 70 godina, kako se palestinski narod sistematski uništava i svakim danom ponižava, ostaje da se vidi.

 

NV

Oznake: >

Na vrh