Izrael napao na Siriju: Pogođen moderni avion F-35?

17. Oct 2017. | 22:50 | NV
F-35

Prava drama se događala jučer na nebu iznad Sirije i Libana. Kao i do sada mediji pokušavaju sklopiti mozaik šta se, ustvari, desilo.

Naime, jučer je Izrael bombardovao jednu bateriju protivvazdušne odbrane u okolici Damaska. To je vijest koju su potvrdila ministarstva odbrane obje države.

Prema izraelskoj verziji, izraelski avion je bio napadnut od strane sirijske vojske tokom “rutinskog leta iznad Libana”, pa je u uzvratnoj vatri uništio bateriju protivvazdušne odbrane “do te mjere da više nije operativna.”

Prema sirijskoj verziji, sirijska vojska je ispalila projektile na izraelski avion koji se nalazio u libanskom zračnom prostoru u području iznad Baalbeka. Avion je pogođen i udaljio se prema Izraelu.

Verzije događaja koje su saopštila dva ministarstva odbrane prenijeli su sirijski i izraelski mediji.

Međutim, tu se priča ne završava, tačnije tu nije ni počela.

 

Politički aspekt i tehnologija

Tokom 16. oktobra ruski ministar odbrane Sergej Šojgu boravio je u posjeti Izraelu, gdje je sa domaćinima razgovarao o različitim temama, a domaćini su mu bili ministar odbrane Izraela Avigdor Lieberman i tamošnji premijer Benjamin Netanyahu. Oba izraelska zvaničnika su poručila gostu iz Rusije da oni neće tolerisati iransko prisustvo u Siriji, nakon okončanja rata u toj zemlji.

Izraelski napad na Damask pojedini analitičari vidjeli su kao izraelsku demonstraciju moći prema gostu iz Rusije, ali čini se da su neke stvari krenule po zlu.

Portal Southfront navodi, pozivajući se na izraelski portal kan.org, da je tog dana jedan od modernih aviona F-35 prizemljen i da je oštećen, nakon što je, navodno, naletio na jato ptica. To je bilo dovoljno mnogima da posumnjaju da je prizemljenje izraelskog aviona, ustvari, povezano sa napadom na Siriju.

Kreirajući priču dalje, mediji navode da bi sirijska vojska mogla koristiti ruski raketni sistem “S-200”, a raniji izvještaji medija potvrđuju da su u okolici Damaska raspoređeni ovi zastrajeli, ali ipak efikasni ruski sistemi. Neki smatraju da je Rusija u međuvremenu Damasku dostavila i modernije varijante ovoga sistema, ili čak neke druge.

U ovoj priči o okršaju dvije armije ne bi bilo ništa novo, budući da Izrael redovno napada Siriju, osim činjenice da je prizemljeni avion F-35 najskuplji avion koji je ikada jedna država proizvodila. Radi se o američkom avionu za čije je istraživanje potrošeno, prema različitim izvorima, nekoliko stotina milijardi dolara. Konstruktori su, ukratko rečeno, željeli napraviti najbolji avion svijetu u gotovo svim segmentima, opremivši ga i “stealth” tehnologijom. Izrael je ove avione plaćao SAD po 100 miliona dolara za komad kako bi dominirao nebom iznad Bliskog istoka.

Šta se tačno dešavalo tokom 16. oktobra na granicama Izraela, Libana i Sirije za sada ostaje misterija.

 

NV

Na vrh