Izrael ponovo napao Damask

13. Jan 2017. | 09:01 | NV
syrian-airbase

Nakon što je Izrael krajem novembra napao mete u Siriji, sinoć se ponovio napad na istu metu.

I ovaj put meta je bila zračna baza „Mezzeh“, prenose sirijski i izraelski mediji. Nakon napada pojavilo se više snimaka na Twitteru pomenute baze u plamenu. Navodno, pogođen je magacin sa oružjem. O broju ljudskih žrtava nema još uvijek informacija. Međutim, sirijska novinska agencija „Sana“ prenijela je vijest da su na lice mjesta poslana ambulantna vozila.

Isti izvor je rekao da se radi o napadu raketama zemlja-zemlja, ispaljenih sa područja sela Tal Abu Nada na Golanskoj visoravni.

Portal Times of Israel prenosi identične vijesti i poziva se na agenciju Sana, ali bez potvrde ili demanta iz Izraela, uz informaciju da je napad izvršen iz aviona.

Presstv saopštava da se nakon napada čulo osam jakih eksplozija.

BBC podsjeća da Izrael ovakve napade obično niti potvrđuje niti negira, a u prošlosti ovakvi izraleski napadi prvenstveno su bili usmjereni protiv libanskog Hezbollaha, kojeg Izrael smatra najvećom opasnosti na svojim granicama.

Portal Almasdar News, pak tvrdi da su napad izvršili izraelski avioni F-35 i to je prvi put da Izrael ove napredne američke avione koristi protiv Sirije. Podsjetimo, F-35 su najmoderniji američki vojni avioni koje je Izrael nedavno dobio od SAD.

Sirijska vojska je napad okarakterisala kao „očajnički pokušaj neprijateljskog Izraela da podrži terorističke grupe i podigne njihov nizak moral.“

Rusija još uvijek nije reagovala na najnoviji napad na Siriju. Od Zapada je teško očekivati bilo kakvu reakciju, jer ni ranije nisu osuđivali izraelsku agresiju na Siriju, a ako bi reagovali onda bi reakcija bila preblaga.

 

NV / foto Twitter

Na vrh