Izrael se protivi dogovoru SAD i Rusije o prekidu vatre u južnom dijelu Sirije

17. Jul 2017. | 09:45 | NV
53622

Izraelske novine Haaretz citirale su visokog izraelskog zvaničnika koji je tražio da ostane anoniman i koji kaže da je Izrael svjestan planova Irana da u Siriji pojača svoje vojno prisustvo, prenosi Tass.

Haaretz dalje piše da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u razgovoru sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom rekao da se njegova zemlja kategorički protivi dogovoru o prekidu vatre u južnom dijelu Sirije, a koji su dogovorili 7. jula američki predsjednik Donald Trump i Vladimir Putin tokom susreta u Hamburgu u okviru samita G-20. Izrael se protivi ovome prekidu vatre jer smatra da iranski uticaj u Siriji i čitavoj regiji jača.

Pomenuti zvaničnik je istakao da Iran u Siriji želi izgraditi zračne baze, pomorsku bazu, da želi poslati svoje vojne savjetnike u Siriju i zadržati vojni kontingent u Siriji. “To već mijenja sliku regiona u odnosu na postojeće stanje”, istakao je citirani zvaničnik.

Istog dana oglasili su se iz Irana. Prema pisanju medija Iran je poručio da će u Siriji zadržati svoje vojnike ukoliko to vlada u Damasku traži.

 

NV

Na vrh