Izvanredni Emmanuel Pahud otvorio 23. SVEM

13. May 2017. | 18:19 | NV
Emmanuel Pahud 7

Koncertom jednog od najboljih flautista današnjice sinoć je u Narodnom pozorištu u Sarajevu svečano otvoreno 23. izdanje festivala Sarajevske večeri muzike.

Emmanuel Pahud nastupio je premijerno u Bosni i Hercegovini uz pratnju Sarajevske filharmonije i maestra Uroša Lajovica iz Slovenije.

Iščekujući nastup Pahuda, publika je u prvom dijelu koncerta poslušala zanimljiva ruska muzička ostvarenja. Simfonijske poeme Začarano jezero i Kikimora Anatolija Ljadova pratila je izvedba čuvene, ali i posebno zahtjevne, Klasične simfonije Sergeja Prokofjeva.

Veliku koncertnu završnicu obilježila je sjajna interpretacija Koncerta za violinu i orkestar u D duru u inačici za flautu Arama Hačaturijana.

Emmanuel Pahud impresionirao je lahkoćom, strašću i slobodom u izvedbi. Njegov karakterističan zvuk je u potpunosti dominirao prostorom, uz mnoštvo dinamičkih i tembrovskih nijansiranja.

Dugotrajni aplauz publike izmamio je i sjajnu izvedbu čuvenog djela za solo flautu Syrinx Claudea Debussyja u kojoj je Pahud još jednom prikazao napose historijski značaj ovakvog koncerta u Sarajevu.

Aktivnosti 23. SVEM-a nastavljaju se večeras u 20:30 časova u Vijećnici uz Gudački kvartet Beogradske filharmonije i klarinetistu Darka Brleka iz Slovenije. Ulaznice za koncert su besplatne, a mogu se preuzeti još danas na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

 

NV

Na vrh