Japan: Zatražen rekordan budžet za odbranu

31. Aug 2017. | 12:20 | NV
42076

Japansko Ministarstvo odbrane zatražilo je rekordan budžet za kupovinu raketnih presretača i ostale opreme za odbranu zemlje od dodatnih lansiranja projektila iz Sjeverne Koreje.

Planirani budžet od 48 milijardi dolara za fiskalnu godinu koja počinje u aprilu sljedeće godine veći je za 2,5 posto od ovogodišnjeg.

Veliki dio sredstava predviđen je za nabavku unaprijeđenih raketnih presretača sa povećanim dometom, visinom leta i preciznošću tipa “SM-3 Blok 2A”, kao i raketa tipa zemlja-vazduh “PAC-3 MSE”, koje su zajedno razvili Japan i SAD, prenio je AP.

Zahtjev za povećanje vojnog budžeta upućen je usljed rasta zabrinutosti povodom raketne prijetnje iz Sjeverne Koreje i jačanja tenzija između Pjongjanga i Washingtona.

Sjeverna Koreja je u utorak, 29. augusta, ispalila balističku raketu iznad japanskog ostrva Hokaido, koja ja potom pala u Tihi okean. Pjongjang je u julu testirao još dva balistička projektila i zaprijetio da će napasti američko pacifičko ostrvo Guam.

Japan trenutno posjeduje dvostepeni raketni odbrambeni sistem, sastavljen od presretača na ratnim brodovima u Japanskom moru i projektila “PAC-3s”, koji se ispaljuju ukoliko prva linija odbrane zakaže.

Novi “SM-3 Blok 2A” projektil ima dvostruko veći domet.

 

NV / Srna

Na vrh