Je li još jedan saudijski princ mrtav?

7. Nov 2017. | 22:57 | NV
DN0zSAHX4AE_FvL

Nakon što su arapski mediji objavili vijesti o hapšenju prinčeva i zvaničnika koji su neistomišljenici sadašnjeg prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, na društvenim mrežama pojavile su se vijesti o smrti princa Abdulaziza.

Vijest je objavljena dan nakon što je na jugu Saudijske Arabije u helikopterskoj nesreći poginuo princ Mansour bin Muqrin.

Večeras su se navedene vijesti ponovo pojavile u javnosti, i to posredstvom stranih agencija, među kojima je i ruski Sputnik, ali potvrde informacije još nema.

Pojedini mediji navode da je saudijski dvor objavio da je umro 44-godišnji Abdulaziz bin Fahd, sin nekadašnjeg kralja Fahda. Ovo je potvrdio i Ali Soufan, direktor centra “Soufan” i bivši agent FBI-a.

Uprkos tvrdnjama da je saudijski kraljevski dvor potvrdio vijest, službene potvrde ni negacije nema, usljed čega su se na društvenim mrežama pojavile razne špekulacije.

Portal Indian Express navodi da je Abdulaziz ubijen u razmjeni vatre tokom pokušaja hapšenja u noći kad su saudijske vlasti uhapsile 11 prinčeva i 38 bivših ministara, zastupnika i biznismena.

Abdulaziz je sin kralja Fahda bin Abdulaziza, koji je vladao od 1995. do 2005. godine.

Ranije ove godine Abdulaziz je na Twitteru kritikovao krunskog princa Abu Dhabija Mohammeda bin Zayeda, nazivajući ga lupežom i kukavicom. Kasnije je Abdulaziz ustvrdio da je njegov nalog na Twitteru hakiran, a objave obrisane, prenosi Al Jezeera.

Mediji navode da je Abdulaziz hapšen i u septembru.

U nedostatku provjerenih informacija, na Twitteru se pojavio hashtag na arapskom #SmrtAbdulazizaBinFahda, gdje korisnici objavljuju saznanja o ovoj vijesti.

Pojedini korisnici tvrde da se očekuje dopremanje prinčevih posmrtnih ostataka iz Abu Dhabija.

Korisnik MBNSaudi, koji je objavio vijest o smrti, tvrdi da iza svega stoji krunski princ Mohammed bin Salman, koji želi učvrstiti svoju vlast.

Posljednja objava na službenom nalogu Abdulaziza bin Fahda zabilježena je 11. septembra.

Prema trećoj verziji, riječ je o princu Abdulazizu bin Fahdu bin Sa’du Al Saudu, koji je umro u Rijadu 2014, a koju je tada objavio kraljevski dvor.

 

NV / INS

Na vrh