Jemenska kriza: Slabe države i veliki ratovi

Najava vlasti Saudijske Arabije prije nekoliko mjeseci da će napasti susjedni Jemen ne samo s ciljem da porazi religijsku i političku grupu nego i da na vlast vrati svrgnutog predsjednika, nakon čega će on nesmetano obavljati funkciju predsjednika svakog stanovnika Jemena, na samom početku je bila osuđena na propast. Naime, zapadne sile, prije svih Sjedinjene Američke Države, u ovim napadima nisu uzele učešće

5. Jul 2015. | 11:44 | Armin Sijamić
43156

Kad je s vlasti u Jemenu svrgnut predsjednik te države Abd Rabbuh Mensur Hadi i kad je naknadno prebjegao u susjednu Saudijsku Arabiju, vjerovatno niko izuzev rukovodstva Saudijske Arabije nije vjerovao da će Mensur Hadi ikad više upravljati Jemenom. Međutim, upravo je njegov slučaj jedan od izgovora zašto Saudijska Arabija, potpomognuta od nekoliko arapskih država, želi napasti susjedni Jemen u kojem je bjesnio rat i u kojem se, svaka sa svakom, sukobljavaju tri strane.

Svima je jasno šta je cilj saudijske intervencije u Jemenu, za koju se ne zna koliko će trajati i koja ne prestaje ni u mjesecu ramazanu. Šiitska milicija Husi, potpomognuta jednim dijelom vojske koju je kontrolirao Mensur Hadi, neuzaustavljivim je napadima preuzimala teritoriju Jemena iz ruku snaga lojalnih Mensuru Hadiju. Saudijska Arabija je svjedočila da se šiitski, preciznije rečeno, iranski utjecaj širi regijom.


Vojna logika

U izvještajima eksperata za pitanje naoružanja, koji su se pojavili u svjetskim medijima malo prije otpočinjanja saudijske intervencije u Jemenu, govorilo se da je Saudijska Arabija država na vrhu liste svjetskih kupaca oružja. Nagomilano oružje u državi koja do tog trenutka nije bila u ratu moglo je konačno biti iskorišteno.

Masivni zračni udari na položaje Husa, na civilne ciljeve i na infrastrukturu Jemena dosad nisu donijeli željene rezultate. Husi su postigli određene vojne uspjehe i u trenucima kad su njihovi neprijatelji imali direktnu zračnu podršku u direktnim okršajima. Saudijska Arabija je u tom trenutku s ciljem zaustavljanja Husa morala angažirati i trupe koje će se boriti na terenu.

Različiti mediji su izvještavali da su preko Adenskog zaliva u Jemen infiltrirane različite grupe specijalnih jedinica koje su se sukobile s Husima. Jer, koliko god da su zračni udari na određenu teritoriju uspješni, da bi se ostvarila konačna pobjeda u ratu, na to područje moraju doći vojne snage osvajača, što će eliminirati svaku mogućnost obrata na terenu.


Promjena strategije

Od masovnog saudijskog napada kopnenim snagama zasad nema ništa, jer osim velikih troškova, u takvim situacijama se moraju osigurati i obučene vojne snage koje će takvu akciju provesti do kraja. Saudijska Arabija nema kapacitete, niti potrebna znanja za takvu akciju, a sve i da je izvede ostaje vječno pitanje poslije svake intervencije koje glasi: šta poslije toga? Američko povlačenje iz Iraka svjedoči tome na najbolji način. Ovog problema su svjesni i u zvaničnom Rijadu, ali i u nekoliko država koje na određen način pomažu ovu vojnu intervenciju. Stoga se može reći da zračni udari štete prvenstveno civilima i jemenskoj infrastrukturi, a tek onda Husima ili Iranu.

U posljednjim sedmicama različite medijske kuće su prenijele vijesti koje su mnoge iznenadile. Naime, Husi su različitim vrstama raketa ciljali vojne baze unutar Saudijske Arabije, pritom su načinili značajnu materijalnu štetu i ubili nekoliko vojnika. Nije se radilo o izoliranom slučaju, napadi se dešavaju periodično i zasad su prilično uspješni, jer osim materijalne štete, Husi ovakvim akcijama šire paniku unutar dijela stanovništva Saudijske Arabije.

Već se govori o desecima ubijenih vojnika iz Saudijske Arabije, ali i nekoliko iz njima susjednih država. Stigle su i vijesti da je neke projektile, koji su ispaljeni prema Saudijskoj Arabiji, neutralizirala protuzračna odbrana, a već smo svjedočili slučaju da su Husi oborili i jedan borbeni avion F-15. Sve to nam govori da je opremljenost Husa na zavidnom nivou, te da posjeduju značajne ljudske i materijalne kapacitete za rat koji do sada uspješno vode.


Pozicija Zapada

Zanimljivo je osvrnuti se i na ponašanje Zapadnih sila kad je riječ o ovoj intervenciji. Saudijski zvaničnici su ranije istakli da su o svom napadu na Jemen obavijestili službeni Washington neposredno prije početka operacije i da su od njih dobili podršku. Već godinama američka vojska bespilotnim letjelicama napada ciljeve El-Kaide u Jemenu. Međutim, sličnih napada na Huse nema, iako bi to bilo očekivano, jer Husi ustvari djeluju i u korist Irana, koji zasad poziva sve strane na mirovne pregovore u Ženevi. Držanje postrani država Zapada u ovoj intervenciji je više nego indikativno.

Samo u slučaju snažnog miješanja Zapadnih država u jemensku krizu Saudijska Arabija ima šansu da pobijedi. Dok se to ne desi, ako se uopće i desi, svjedočit ćemo još jednoj neuspješnoj intervenciji određene države na prostoru druge države i to će biti dokaz da velike ratove, ako nisu odbrambeni, ne mogu uspješno voditi mnoge države svijeta.

Na vrh