Jerko Ivanković Lijanović: Prijedlozi HDZ-a BiH i HNS-a su zastarjeli, neprovodivi i štetni za Hrvate

26. Feb 2017. | 13:46 | NV
26.02.17. Jerko Ivankovic Lijanovic

Prijedlozi HDZ-a BiH i HNS-a predloženi na posljednjoj održanoj sjednici su zastarjeli, neprovodivi i štetni najviše upravo za same Hrvate, a i sve druge koji žive u Bosni i Hercegovini. Etničke podjele u Europi su prevaziđene još prije 70 godina, a za BiH koja je dio Europe nikakve daljnje etničke podjele nisu prihvatljive, mišljenja je Jerko Ivanković Lijanović. Dalje, u saopćenju, on kaže i slijedeće:

“Izbor članova Predsjedništva BiH treba biti iz Parlamenta BiH, kao što je to primjer u Njemačkoj. Ako se u toj zemlji koja ima preko 50 miliona birača, predsjednik bira iz Parlamenta (Bundestaga) zašto to nebi moglo biti u BiH koja ima tek nešto više od tri miliona birača.

Što se tiče Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, treba ga ukinuti zajedno sa kantonima i pozicijama predsjednika i dva potpredsjednika FBiH te tako napraviti uštede do 500 miliona KM koje ćemo uložiti u ekonomski razvoj FBiH na principima razvoja Zapadne Njemačke. Upravo zbog toga što se pokazalo da taj Dom naroda jedino zna povećavati svoja primanja o čemu smo svjedočili proteklih dana kada su bez problema izglasali povećanje prihoda za odvojen život. Dom jedino zna trošiti novac stanovnika zajedno s kantonima i njihovom glomaznom administracijom, a ne proizvoditi i stvarati nove vrijednosti, nova radna mjesta koja će zaustaviti naše mlade naraštaje da odlaze iz BiH i one koji su otišli vratiti nazad, da žive od svog rada na svojoj rodnoj grudi.”

 

NV

Na vrh