Jerlagić poručio Dačiću da je “ultra radikalni nacionalista”

3. Jul 2017. | 18:27 | NV
48579

Povodom izjave Ivice Dačića o vezama Srbije i entiteta Republika Srpska, oglasio se i predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.

“Na žalost svih građana regiona, svakom Vašom izjavom kompletan region vraćate u devedesete godine i umjesto da jačate regionalnu saradnju, za koju se tobože zalažete, Vi kontinuirano podrivate mir i stabilnost regiona.

Kao Ministru vanjskih poslova Republike Srbije dobro Vam je poznato da je po Dejtonskom mirovnom sporazumu Republika Srpska jedan od dva entiteta u Bosni i Hercegovini. Taj isti Dejtonski mirovni sporazum je potpisala Jugoslavija i Vaš tadašnji mentor Milošević koja jedna od strana u postupku, a nikakav garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Potpis Jugoslavije kao strane u postupku je bio posljedica kako kažete te ‘’čvrste veze’’, jer sve presude Međunarodnog suda u Hagu ističu postojanje te veze.

Ništa nije sporno u tome da Srbija želi da gaji dobre odnose sa srpskim narodom u Bosni i Hercegovini i da u skladu sa specijalnim vezama gaji bolje odnose sa jednim od entiteta, ali ne zaboravite, nikako na štetu suvereniteta i terotorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i na štetu druga dva naroda i građana Bosne i Hercegovine.

Ovakvim istupima i izjavama još jednom ste pokazali da se iza paravana umjerenog socijaliste, kako se volite predstavljati, na žalost krije ultra radikalni nacionalista.”

 

NV

Na vrh