Jevreji i Palestinci zajedno na demonstracijama zbog rušenja palestinskih domova u Izraelu

5. Feb 2017. | 11:44 | NV
palestina

Sinoć su na ulice Tel Aviva izašli građani tog grada i tražili od izraelske vlasti na čelu sa premijerom Benjaminom Nethanyahuom da prestane sa rušenjem palestinskih domova u selu Um al-Hayran i drugim mjestima, prenosi Press TV.

Isti izvor navodi da su na ulice izašli i Jevreji i Palestinci i da njih oko pet hiljada traži prestanak diskriminacije Palestinaca, te su ujedno zatražili ostvaku ministra javne sigurnosti Gilada Erdana, zbog toga što je krivo svjedočio o detaljima januarskog ubistva učitelja u selu Um al-Hayran. Tada je ubijen Yaqoub Mosua Abu al-Qian, koji je bio na protestima protiv rušenja sela od strane izraelskih vlasti. Izraelske vlasti su saopštile da je se tada pomenuti učitelj pokušao automobilom pregaziti izraelske vojnike, a da su izraelski vojnici pucali u njega kako bi ga zaustavili. Međutim, svjedoci na licu mjesta, kao i pripadnici nekoliko nevladnih organizacija, rekli su da je al-Qian vozio sasvim normalno, ali je bio upucan od strane izraelskih vojnika. Nakon toga, vozač je izgubio kontrolu nad vozilom i usmrtio jednog vojnika i nekoliko njih povrijedio.

Protesti dolaze nakon odluke izraelskih vlasti za daljnjom kolonizacijom palestinskih teritorija, a koja se ogleda u rušenju palestinskih domova i raseljavanju tamošnjeg stanovništva, nakon čega izraelske vlasti prave čitava naselja za jevrejske doseljenike.

 

NV / Press TV / foto Press TV / AP

 

 

Na vrh