Magazin>>

Jezerski grad “Aspern” u Beču: Ušteda energije pomoću aplikacije

2. Feb 2017. | 17:02 | NV
c_Emakina

Stanovnici bečkog jezerskog grada “Aspern” mogu detaljno upravljati svojom potrošnjom električne energije, a sve kroz igru putem mobilne aplikacije. To će im pružiti uvid u kompleksnu dinamiku energetskog sistema, a istraživačima saznanja o potrošnji.

Naime riječ je o velikom istraživačkom projektu u organizaciji istraživačkog društva “Aspern Smart City Research” (ASCR) koje želi u ovom bečkom naselju u razvoju otkriti kako može da funkcioniše takozvani “pametni grad” (Smart City). U središtu interesovanja je proizvodnja i korištenje električne energije, te mogućnosti uštede.

U projektu učestvuje 111 domaćinstava iz jezerskog grada “Aspern” u Beču. Putem aplikacije pod nazivom “Smart Home Control App” stanovnici mogu preko pametnog telefona ili tableta upravljati potrošačima energije i na taj način pratiti potrošnju. Također se mogu izabrati i unaprijed postavljeni modusi za radne dane, vikende ili takozvani “party”-modus. ACSR-istraživači žele pored navedenog saznati kako stanovnici reaguju na ovu aplikaciju i da li je digitalni prikaz jasan.

 

NV

Na vrh