Johnson: Pozvaću Rusiju da se ne miješa na Balkanu

6. Mar 2017. | 17:09 | NV
boris_johnson

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je da će u Moskvi govoriti o nepoželjnosti novog “hladnog rata“, prenosi B 92.

On je naveo da će pozvati ruske vlasti da prestanu akcije Rusije za destabilizaciju Balkana.

Ranije je Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije najavilo da će ministar Boris Johnson posjetiti Moskvu u narednim sedmicama. Ključne teme posjete biće bilateralni odnosi, situacija u Siriji i Ukrajini. Posljednji put britanski ministar vanjskih poslova posjetio je Rusiju u proljeće 2012. godine. Britanska ambasada u Rusiji precizirala je da je Johnsonova poseta zakazana za kraj marta.

“Važno je da se shvati da sa Rusijom treba sarađivati u bilateralnom režimu. Plašim se da oni vode cyber rat, podrivaju zemlje na Zapadnom Balkanu. Vidjeli ste šta se dešava u Crnoj Gori, a da ne pominjemo akcije Rusije u Ukrajini, koje su potpuno neprihvatljive“, rekao je Johnson novinarima komentarišući teme predstojećih razgovora u Moskvi.

“Oni moraju da se mijenjaju, moraju da pokažu da im se ponovo može vjerovati“, rekao je britanski ministar.

Istovremeno, on je dodao da je “važno navesti da nismo u novom ’hladnom ratu‘ sa Rusijom“. “Ni Velika Britanija, ni druge zemlje EU, ni Washington nemaju želju za novim ’hladnim ratom‘“. Veoma je važno da se pokuša saradnja sa Rusijom, da se shvati njihov stav, promjeni njihova politika i da im se pomogne da kroče na najbolji put“, istakao je ministar.

Ranije je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Rusija i Zapad sada nemaju nepomirljive ideološke protivriječnosti koje bi dovele do novog “hladnog rata“.

 

NV / B92

Na vrh