Josipu Šimiću Đinđiću ukinut pritvor

6. Nov 2017. | 15:56 | NV
simic

Općinski sud u Sarajevu 4. novembra 2017. godine na prijedlog Tužilaštva KS ukinuo je pritvor osumnjičenom Josipu Šimiću Đinđiću, te su mu određene mjere zabrane koje je tražilo Tužilaštvo KS.

Iz Općinskog suda je za Patriju potvrđeno da je Šimiću Đinđiću zabranjeno sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa licima koja su saslušana kao svjedoci, zabrana približavanja svjedocima na 100 metara, zabrana kontakta sa predstavnicima printanih i elektronskih medija i zabrana korištenja društvenih mreža za objavljivanje sadržaja koji se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim postupkom.

“Odbijena je predložena mjera Tužilaštva KS za izricanje zabrane obavljanja posla novinara”, kazali su iz Općinskog suda.

Podsjećamo, Šimić Đinđić je uhapšen 5. septembra nakon čega mu je određen jednomjesečni pritvor koji mu je produžen za još jedan mjesec.

Josip Šimić Đinđić osumnjičen je za krivična djela “krivotvorenje isprave“ i “lažno predstavljanje“. Tereti ga se da je Tužilaštvu BiH dostavio falsifikovane dokumente o navodnom prisluškivanju v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

Tužilaštvo KS protiv Šimića je 1. septembra otvorilo istragu jer postoji osnovana sumnja da je počinio krivično djelo “krivotvorenje isprave“ iz člana 373. Krivičnog zakona Federacije BiH. Predmet istrage ovog Tužilaštva je samo sporni dokument SIPA-e koji je predat Tužilaštvu BiH.

“Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo kao stvarno i mjesno nadležno tužilaštvo nastavlja rad na ovom predmetu, s obzirom da se radi o krivičnom djelu koje je propisano Krivičnim zakonom FBiH”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva KS.

 

NV / NAP

Na vrh