Jovanović: Poruke iz Banja Luke ugrožavaju Srbe u RS, a Srbija bosanske Srbe gura u nove sukobe

10. Jan 2017. | 08:01 | NV
cedomir jovanovic patria

Predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocijenio je da poruke jučer poslane iz Banja Luke ugrožavaju Srbe i Republiku Srpsku, dok je Srbima u RS i BiH potrebna politika koja bi naišla na razumijevanje onih sa kojima su bili u najvećem nesporazumu – Sarajeva, Zagreba i međunarodne zajednice, piše Patria.

“Sve što prati Dan Republike Srpske, dodatno konfrontira srpski narod sa Bošnjacima i Hrvatima, umjesto da sa njima popravlja odnose, kako bi od Bosne i Hercegovine, nakon godina sukoba, napokon bila stvorena funkcionalna država. Republika Srpska i Srbi koji tamo žive će razlog za slavlje imati onda kada ih budu poštovali oni na koje su najupućeniji, a to su Bošnjaci i Hrvati u Bosni i Hercegovini”, rekao je Jovanović, saopštila je LDP.

Jovanović je ocijenio da su najnovije izjave predsjednika RS Milorada Dodika najveća prijetnja i apsolutno su suprotstavljene interesima Srbije.

Predsjednik LDP je rekao da Vlada Srbije treba da raskine sa politikom guranja Srba u RS u nove sukobe, a da građanske demokratske snage u Srbiji treba da budu predvodnici u formulisanju nove regionalne politike pomirenja i konačnog odustajanja od “propalih politika” ’90-tih zbog kojih su milioni stradali i ljudi u regionu ni danas ne žive normalan život.

Lider LDP je ocijenio da je Dodik današnjim izjavama o izlasku RS iz sastava BiH otvoreno pozvao na kršenje Dejtonskog sporazuma bez kojeg RS ne bi bilo, a čime srpski narod u RS “osuđuje” na nove sukobe i nova stradanja.

“Ni Srbiju koja je, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, obavezna da čuva mir na prostorima bivše Jugoslavije, neće zaobići posljedice novih sukoba koje izaziva rukovodstvo Republike Srpske, i koji su danas svog najjačeg zagovornika imali u nacionalističkom ispadu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Nikolić ne misli na Republiku Srpsku, već samo o svojoj predsjedničkoj kampanji, i nije ga sramota da danas u Banja Luci slavi Dan Republike Srpske, uprkos tome što je šutio o referendumu kada se o tom danu odlučivalo”, naveo je Jovanović.

 

NV / nap.ba

Na vrh