Juncker: Nisam za skori ulazak balkanskih zemalja u EU

3. Aug 2017. | 21:30 | NV
European Union Commission President Jean-Claude Juncker holds a press conference following a meeting with the French prime minister at the EU headquarters in Brussels on March 23, 2016. / AFP / THIERRY CHARLIER        (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u intervjuu za američki Politico da nije za skori ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, ali da zbog stabilnosti regiona te zemlje moraju da imaju evropsku perspektivu, prenosi agencija Patria.

“Nisam za skori ulazak Zapadnog Balkana u EU. Ali ako im oduzmete evropsku pespektivu, opet ćemo proći što smo iskusili devedesetih”, rekao je Juncker za Politico.

Juncker je dodao da “ako se Evropska unija raspada, kako tvrdi predsjednik SAD Donald Trump, zapadni Balkan će izgubiti evropsku perspektivu”.

“U tom smislu, stabilnost sastava Evropske unije preduslov je da Balkan ponovo ne zarati. Nadam se da Trump  to razumije”, rekao je Juncker.

Napomenuo je i da ga ohrabruje jer u posljednje vrijeme nije primijetio da Trump poziva članice da napuste Evropsku uniju.

 

NV / NAP

Na vrh