Južna Koreja dominirala na Matematičkoj olimpijadi u Rio de Žaneiru, dobar rezultat BiH

23. Jul 2017. | 21:07 | NV
1200px-IMO_logo.svg

Južna Koreja je prva u poretku timova na kraju 58. Međunarodne matematičke olimpijade (IMO), održane ove sedmice sa više od 600 učesnika iz 111 zemalja u Rio de Žaneiru, u Brazilu.

Južnokorejski mladi matematičari su takmičenje završili sa šest zlatnih medalja, ispred Kine (pet zlata i jedno srebro) i Vijetnama (četiri zlatne, jedna srebrna i jedna bronzana), javila je danas francuska novinska agencija AFP.

Četvrte su bile SAD, Iran peti, Japan šesti, Singapur sedmi, deveto mjesto su podjelili Tajvan i Velika Britanija, a Rusija je bila 11.

Turnir je održan od ponedeljka do subote u jednom hotelu u Riju, gradu koji je prije godinu dana dočekao elitu svjetskog sporta na Olimpijskim igrama.

Turnir je obilježilo učešće najstarijeg sina predsjednika Sirije Bashara al-Assada, Hafeza al-Assad (15) koji je završio na 528. mjestu u pojedinačnom generalnom plasmanu.

“Došli smo da pokažemo svijetu da je naša zemlja bolje, mnogo bolje”, rekao je taj mladi Sirijac u utorak listu “O Globo”.

U ponedeljak su učesnici 58. Međunarodne matematičke olimpijade minutom šutnje odali počast iranskoj matematičarki Maryam Mirzakhani koja je umrla dva dana ranije, u svojoj 40 godini, od ​​raka.

Mirzakhani je prva žena-dobitnica Fildsove medalje (2014), najprestižnije nagrade u ovoj disciplini, koja se smatra Nobelovom nagradom za matematiku.

Kako je objavljeno na web stranici tog takmičenja, Srbija je po osvojenim medaljama u Riju visoko 18. mjesto podjelila s Bugarskom. Ove godine je nastupilo i Kosovo i bilo 85, BiH je bila 44, Crna Gora 93, a Makedonija na 65. mjestu. Slovenija i Hrvatska nisu učestvovale, Mađarska i Rumunija su podjelile 22. mjesto, a Albanija je bila 76.

Više o uspjehu naših matematičara možete pročitati ovdje.

 

NV / Beta

Na vrh