Južna Koreja: Izborna pobjeda kandidata koji želi saradnju sa Sjevernom Korejom

9. May 2017. | 21:27 | NV
moon jae-in AP

Liberal Moon Jae-in proglasio je pobjedu na vanrednim predsjedničkim izborima u Južnoj Koreji, nakon što su njegova dva najveća rivala priznala poraz, prenosi Beta.

Moon, kandidat Demokratske partije lijevog centra i veliki favorit prema ispitivanjima javnog mnijenja, osvojio je 41,4 posto glasova prema izlaznim anketama koje su sprovele tri televizijske kuće.

Konzervativac Hong Joon-Pyo je daleko iza, sa 23,3 posto glasova, a slijedi kandidat centra Ahn Cheol-soo sa 21,8 posto glasova. Ovi kandidati su ranije danas, nakon objavljenih rezultata izlaznih anketa, priznali poraz.

Pobjedom Moon Jae-ina okončava se decenija vladavine konzervativaca, a predviđa se da će između ostalog biti promjenjena i politika prema Sjevernoj Koreji.

Liberal Moon je bivši advokat specijalizovan za odbranu ljudskih prava, a predstavlja se kao čovjek koji može da pomjeri zemlju van skandala iz ere bivše predsednice Park Geun-hye.

Prijevremeni predsjednički izbori sazvani su poslije korupcionaškog skandala koji je doveo do opoziva predsednice Park, koja je optužena da je dozvolila bliskoj prijateljici da iznuđuje novac od kompanija, što je negirala.

Britanski BBC piše da je novi predsjednik Južne Koreje dijete izbjeglica iz Sjeverne Koreje, a koji je zbog svojih političkih uvjerenja još kao student bio u zatvorima u Južnoj Koreji.

 

NV / Beta / BBC / foto AP

Na vrh