Južna Koreja priprema teren za američke rakete THAAD

26. Feb 2017. | 22:51 | NV
THAAD

Južna Koreja će ove sedmice zaključiti sporazum o preuzimanju zemljišta na kome će do juna biti postavljen američki napredni sistem raketne odbrane THAAD, prenosi Beta.

To je saopštila vojska Južne Koreje.

Seul i Wahington su u julu 2016. dogovorile postavljanje sistema THAAD u Južnoj Koreji kao odgovor na raketnu i nukleranu prijetnju koju predstavlja Sjeverna Koreja.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će Seul ubrzati plan za THAAD i predati zemlju američkoj vojsci u skladu sa dogovorom.

“Ako se prebacivanje i dizajniranje i razvoj budu radili istovremeno, proces će biti završen bez prevelikog odlaganja. Zbog prethodnog neočekivanog odlaganja, ubrzaćemo stvari”, rekao je izvor iz južnokorejske vojske.

Međutim, čitava priča oko raspoređivanja ovih sistema u Južnoj Koreji odnosi se i na Kinu, a koja je više puta izrazila svoje negodovanje povodom najava raspoređivanja ovih sistema. U Pekingu su mišljenja da će te rakete ugroziti i kineske raketne kapacitete i na taj način narušiti odnos snaga Kine i SAD u tom dijelu svijeta.

 

NV

Na vrh