Južna Sirija: ISIL žestoko napao položaje Jabhat Fateh al-Shama i FSA

21. Feb 2017. | 12:06 | NV
ISIS-Daraa

Već nekoliko mjeseci jug Sirije je bio relativno miran, ukoliko ga uporedimo sa drugim dijelovima ove zemlje. Potpisano primirje pred novu godinu još više je doprinjelo smirivanju stanja.

Međutim, protekle sedmice sukobi su se opet razbuktali u ovom dijelu Sirije.

Prvo je Jordan intervenisao i ciljao položaje ISIL-a.

Nakon toga je došlo do žestokih sukoba sirijske armije sa jedne strane i Jabhat Fateh al-Shama (sirijska Al-Qaida ili Al-Nusra Front) i Slobodne sirijske vojske (FSA) sa druge strane, koji su pokrenuli operaciju “Smrt prije poniženja”, napadajući sirijsku armiju u gradu Dara’a.

U početnim danima ofanzive novooformljena koalicija Tahrir al-Sham napravila je određene pomake, ali nakon žestokog odgovora ruske i sirijske avijacije prešlo su u frontovske borbe bez puno uspjeha bilo koje strane.

U čitavoj situaciji najbolje se snašao ISIL, koji je jučer napao koaliciju Tahrir al-Sham i od njih za kratko vrijeme preuzeo dva manja grada, dva sela i jedno naselje u okolini grada Dara’a i to praktično bez velikih borbi, budući da su pripadnici Tahrir al-Shama zauzeti borbom protiv sirijske armije.

Iako ISIL u ovom dijelu Sirije kontroliše samo manji dio teritorije uz granicu sa Izraelom, a koji nije povezan sa ostatkom snaga ISIL-a, napad je bio efikasan. Napad je provela grupa Jaish Khalid Ibn Walid, koja se zaklela na vjernost ISIL-u. U martu prošle godine ista grupa je pokušala ostvariti napredak na ovom dijelu fronta, ali su pretrpjeli poraz.

Ovakav napredak ISIL-a ugrozio je operacije Jabhat Fateh al-Shama i FSA protiv sirijske vojske, pa sada te grupe moraju postaviti nove prioritete u djelovanju u ovom dijelu Sirije.

Koliko je situacija komplikovana na ovom dijelu fronta da su položaji ISIL-a, FSA i Jabhat Fateh al Shama, te sirijske armije udaljeni međusobno 15 kilometara, a pomenuta područja se nalaze uz granicu sa Izraelom i Jordanom.

 

NV

Na vrh