Kairo: Dogovorena još jedna “zona deeskalacije” u Siriji

3. Aug 2017. | 20:57 | NV
1173569

Uporedo sa naporima da se porazi ISIL u Siriji, ruska strana radi i na diplomatskom polju.

Okolina grada Homs je postala nova “zona deeskalacije” od danas u 12h, piše ruska agencija Tass. Inače, sam Homs je pod kontrolom sirijske armije.

Rusko ministarstvo odbrane je u Kairu sa predstavnicima “umjerene opozicije” u Siriji, dogovorila prekid vatre i saradnju potpisnika sa jedne strane i sirijskih vlasti sa druge strane.

Glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane general Igor Konašenko je izjavio da će sporazumom biti obuhvaćena područja sjeverno od grada Homs, odnosno pobunjenička enklava sa 84 naselja i  najmanje 147 hiljada ljudi.

Ovo je treća “zona deeskalacije”, a dvije drugo se nalaze u okolici Damaska i na jugu Sirije.

Ruska vojska će već sutra postaviti dva punka između sukobljenih strana i svi iz pobunjeničkih redova će dobiti medicinske usluge od strane ruskih ili sirijskih bolnica. Zatim, omogućava se dostava humanitarne pomoći i uspostaviti će se pregovaračko tijelo za daljnje korake u odnosima pobunjenika i vlasti.

Zauzvrat, pobunjenici će omogućiti da se koriste saobraćajnice koje oni kontrolišu.

Konašenko je napomenuo da ovaj dogovor ne važi za Al-Qaidu (Jabhat Al-Nusra ili Hayat Tahrir Al-Sham) i ISIL.

Međutim, ono što je važno za ovaj sporazum je i činjenica da je dogovor postignut u Egiptu koji je do sada u najvećoj mjeri bio odmaknut od dešavanja u Siriji.

 

NV / foto Tass

Na vrh