Kanton Sarajevo: Počela izgradnja objekta osnovne škole na Šipu

1. Aug 2017. | 17:36 | NV
foto 3 (2)

U sarajevskom naselju Šip, u općini Centar, danas su zvanično počeli radovi na izgradnji objekta nove osnovne škole.

Izgradnju škole zajednički će finansirati Kanton Sarajevo i Općina Centar sredstvima u iznosu od oko šest miliona KM, koliko je planirano za realizaciju kompletnog projekta.

Objekt će se graditi prema najsavremenijim standardima. U njemu će se nalaziti devet učionica, sportska dvorana, tri radionice, informatički i muzički kabinet, galerija, kao i svi ostali sadržaji neophodni za kvalitetan obrazovni proces.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je da ideja o izgradnji škole u ovom naselju postoji već 10 godina.

“Ankete su pokazale da više od 500 djece odavde svakodnevno ide u škole na 12 različitih lokacija  i logično je bilo da se krene sa realizacijom ovog projekta”, istakao je premijer Konaković. Dodao je da bi škola trebala biti izgrađena za dvije godine.

Zastupnik u Skupštini KS i jedna od inicijatora ovog projekta Kemal Ademović naglasio je da je  izgradnja ovog naselja u stalnoj ekspanziji, te da će se u budućnosti neminovno time povećavati i broj upisane djece u ovu školu.

U prvoj fazi projekta gradit će se dva bloka objekta ukupne površine oko 4.100 metara kvadratnih. Općina Centar je riješila imovinsko-pravne odnose kupovinom zemljišta, te je izdala urbanističku i građevinsku dozvolu.

Načelnik Općine Nedžad Ajnadžić je kazao da će to biti arhitektonski izuzetno lijepa i savremeno opremljena škola.

“Ponosni smo na ovaj projekt koji će zasigurno unaprijediti kvalitet života građana ove mjesne zajednice”, istakao je načelnik Ajnadžić.

foto 1

NV

Na vrh