Kao nekad pred Božić 2016

1. Dec 2016. | 16:51 | NV
press-bozic1-696x456

Ovo je 17. po redu festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić 2016“ i održaće se 7. decembra 2016. godine u 20:00 sati u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru.

Kao i prethodnih 16 godina, i ove će godine na manifestaciji nastupiti folklorna društva iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koja će predstaviti božićnu tradiciju i običaje na ovim prostorima i podsjetiti nas da je uistinu važno čuvanje i njegovanje tradicije i narodnih običaja koji su uistinu veliko bogatstvo za ovu zemlju, te popularni izvođači zabavne i ozbiljne glazbe. Repertoar festivala sastavljen je od obrada tradicionalnih božićnih pjesama, klasičnih ulomaka, pop-rock božićnih hitova domaće produkcije, te obrada svjetskih božićnih evergreena. Popularni izvođači zabavne i ozbiljne glazbe iz BiH, Hrvatske i Slovenije nastupit će u drugom, revijalnom dijelu programa. Glazbenici nastupaju uz pratnju pijanista ili uz glazbenu matricu, a pojedinačni nastupi traju najviše 10 minuta.

Ove godine sudjeluju neka od najvećih imena glazbene scene: Tereza Kesovija, Đani Maršan, Vlado Kalember, Lado Leskovar, Ivo Amulić, Zorica Kondža, Seid Memić-Vajta, Matko Jelavić, Dražen Žerić-Žera, grupa „Stijene“, a pored njih nastupit će i Akademski ansambl narodnih igara i pjesama „Seljo“, Narodni orkestar „Seljo“, Mladi tamburaški orkestar „Seljo“, Vokalni ansambl „Prijatelji“, „Mali Caritasovci“ iz Dječjeg vrtića „Sveta obitelj“, plesna skupina „Bellarte“, klapa Divna, vokalno-instrumentalni sastav „Lipe“, Amela Hubijer i Jakša Jurjević, Dragana Glumac, Anastazija i Dorija Jelić, Pero Križanović, B Stars iz Mostara kulturno-umjetnička društva iz Županje, hrvatsko kulturno umjetničko društvo Herceg Stjepan iz Ljubuškog, Mladen Jeličić Troko, pedagoško-glazbeni sastav „Pravo lice“ i band „ALFA“.

Autor Festivala je producent, komunikolog i doktor znanosti Marijo Pejić.

Televizijska snimka Festivala bit će emitirana na Badnjak, prije početka prijenosa polnoćke iz sarajevske katedrale, na TVSA.

„Također, u okviru ovog Festivala, Udruga Facultas za prosperitet mladih realizira i medijsku kampanju „Pjevaju šume“, s ciljem sprječavanja blagdanske masovne sječe i uništavanja borova, jela i smrče. Kroz ovu medijsku kampanju želimo, s ekološkog gledišta, sugerirati slavljenicima, koji kite božićno drvce u kući, da nabave imitaciju božićnog drvca. Osnovna poruka ove kampanje je: Ne treba biti licemjeran i u ime religije uništavati prirodu koju je Bog stvorio.“, izjavila je Ivana Krstanović, PR Festivala „Kao nekad pred Božić“.

Željko Gudelj, direktor Festivala zahvalio je svim prijateljima Festivala: Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Općina Centar, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, BH Telecom, Croatia Airlines, Sarajevski kiseljak, Grafotisak, Lutrija BiH, „Dukat“, TV SA, Depo portal, Antena Sarajevo, Radio Mix, hoteli „Delminium“, „Saraj“ i „Astra Garni“, Svjetlo riječi i Katolički tjednik.

 

NV

Na vrh