Kao što je Konaković i najavio: Imenovan novi NO ViK-a, slijedi smjena Nezira Hadžića

20. Sep 2017. | 20:04 | NV
vik(2)

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici prihvatila je odluku Skupštine VIK-a za smjenu članova Nadzornog odbora KJKP Vodovod i kanalizacija i imenovanje novog predsjednika i dva člana, piše agencija Patria. Smijenjeni predsjednik NO je Taib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića.

Na ovaj način otvoren je put za smjenu direktora ViK-a Nezira Hadžića kao što je to u proteklom periodu najavljivao premijer KS Elmedin Konaković. On je čak kazao da tom smjenom “stavlja na kocku svoj politički status”.

Nagomilani problemi u ovom preduzeću, redukcije, dugovanja, politički interesi doveli su do toga da se oko ViK-a lome koplja i skupštinskih zastupnika koji pripadaju različitim strujama unutar sarajevske SDA.

Nakon što je na Konakovićev prijedlog 31. jula Skupština KS smijenila tri člana Skupštine ViK-a i imenovala nova tri čekao se ovaj potez. Sada je izvjesno da će doći i do smjene direktora VIK-a Hadžića.

On je u svom javnom istupu poručio da i nakon njegove smjene neće biti riješeni problemi koji se godinama gomilali. Konaković je za emisiju “Mreža” koja se emituje Federalnoj televiziji kazao da su već obavljeni razgovori sa nekoliko “stručnih i hrabrih ljudi” koji su spremni zasjesti u užarenu stolicu.

Kakav će biti epilog trakavice oko ViK-a i strujanja unutar SDA pokazat će se u narednim danima.

Na zahtjev brojnih građana KS koji su potpisivali peticiju koju je pokrenulo udruženje Eko akcija 28. septembra bit će održana vanredna sjednica Skupštine o stanju vodosnadbijevanja i načinu rješavanja problema.

 

NV / NAP

Na vrh