Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina

26. Sep 2017. | 21:31 | NV
dragan(24)

Županijski sud u Splitu osudio je Dragana Vasiljkovića poznatijeg kao Kapetana Dragana na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, piše agencija Patria.

Postupak je trajao godinu dana i u njemu je ispitano 60 svjedoka. Optuženom se sudilo po tri tačke optužnice, i to za zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva od sredine 1991. do početka 1993. godine.

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, prošle je sedmice u Splitu iznio svoju odbranu na kraju suđenja za ratni zločin. Vasiljković na pitanja nije htio odgovarati, i dalje tvrdi da je nevin i da su mu cijeli postupak montirali iz šovinističkih pobuda.

“Ovo nema veze s ratnim zločinom Srbima nad Hrvatima, ovo je opresivni fašistički progon nad Srbinom od strane…”, počeo je Vasiljković.

Reagovao je sudija Damir Romac: “Nemojte vrijeđati. Birajte riječi.”

“Kada bi isključili fašizaciju Hrvatske, ovog procesa ne bi bilo, jer ovo je upravo to. Ko god je pratio proces, morao je doći do takvog zaključka”, nastavio je Vasiljković.

Optužen je u tri tačke za ratni zločin tokom rata u Hrvatskoj. Prva se odnosi na zlostavljanje zarobljenika u tvrđavi u Kninu.

Po drugoj tački terete ga za smrt dva hrvatska vojnika nepoznatog identiteta u kampu kod Benkovca.

Treća tačka optužnice odnosi se na napad na Glinu 1991. godine. Vasiljkovića terete da je komandovao napadom snaga JNA.

 

NV / NAP

Na vrh