Kapetanović: Intenzivno radimo na boljem ekonomskom upoznavanju s Indonezijom

23. Apr 2017. | 22:17 | NV
amer_kapetanovic

Pomoćnik ministra za bilateralne odnose u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) Bosne i Hercegovine Amer Kapetanović, je, u svjetlu prvih bilateralnih konsultacija ministarstava vanjskih poslova BiH i Republike Indonezije, održanih 13. aprila u Džakarti, u razgovoru za Fenu istakao da je Indonezija u posljednje dvije decenije kroz mnoge konkretne akcije pokazivala privrženost otvorenoj suradnji s BiH.

Odnosi između dvije zemlje uvijek su bili prijateljski, ocijenio je Kapetanović, napominjući da je to prijateljstvo demonstrirano u svim fazama – od slanja mirovnih trupa koje je predvodio general i bivši predsjednik Indonezije Susilo Bambang Yudhoyono, pa sve do konkretne finansijske pomoći rekonstrukciji postratne BiH.

“Također, u kasnijem periodu bivši indonezijski predsjednici dva puta su posjetili BiH, a imali smo i solidan broj susreta na nivou ministara vanjskih poslova i predstavnika parlamenata” rekao je Kapatanović, međutim, dodao je da ovo prijateljstvo s obje strane nisu uspjeli kanalisati u konkretniju ekonomsku suradnju.

To, dodaje, potvrđuje i podatak da je u prošloj godini ukupan obim trgovinske razmjene iznosio petnaestak miliona KM, što nije ohrabrujuće.

“Stiče se dojam kako se bilateralno politički dobro razumijemo, ali da nam fali bolje upoznavanje u ekonomskoj sferi i to je nešto na čemu sada intenzivno radimo”, kaže Kapetanović.

Napomenuo je da se tokom nedavnog boravka u službenoj posjeti Indoneziji susreo s potpredsjednikom Indonezije Muhamedom Jusufom Kallaom koji je prihvatio poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da bude gost Sarajevo Business Foruma.

“Tom će prilikom imati i bilateralne razgovore s najvišim predstavnicima vlasti u BiH. Očekujemo da ovo bude bitna prekretnica u odnosima gdje ćemo u narednim godinama fokusirati našu suradnju na razvoj ekonomskih odnosa tamo gdje postoji obostrani interes”, istakao je te posebno naglasio izuzetno vrijedan angažman ambasadorice Indonezije u BiH Amalie Achmad Yani.

Govoreći o suradnji s Indonezijom, ukazao je na nekoliko važnih činjenica. Prvo, postoji značajna asimetrija u odnosima, jer je Indonezija zemlja s potentnom ekonomijom i ogromnim tržištem, koja broji 250 miliona stanovnika i pokriva gotovo dva miliona kvadratnih kilometara teritorije.

Kako je rekao, s obzirom na veličinu indonezijskog tržišta i trenutnu asimetriju kapaciteta i potražnje, daljnje proširenje trgovinske saradnje za BiH predstavlja određeni izazov, ali koji bi BiH ipak trebala objeručke prihvatiti i iznaći adekvatna rješenja za obje strane.

“Stoga, uprkos toj vrsti asimetrije, složili smo da itekako postoji prostor za suradnju”, naglasio je Kapetanović.

Mišljenja je da prije svega prednost treba tražiti u činjenici da je BiH dio šireg tržišta CEFTA-e, EFTA-e, preferencijalne trgovine s Evropskom unijom (EU) te čitavim nizom drugih zemalja. Osim toga, dodao je, BiH je i dio Connectivity procesa s EU i polako stvara uslove za pametnu industrijsku klasterizaciju na području zapadnog Balkana.

“U toj konstelaciji privlačenje indonežanskih investicija u pojedine sektore nije nerealno, a još je realnija opcija da BiH bude neka vrsta regionalnog huba za pojačanu poslovnu suradnju s Indonezijom”, smatra Kapatenović.

Pomoćnik ministra za bilateralne odnose mišljenja je da su mljekarstvo i IT sektora u BiH oblasti u kojima je moguće ostvariti saradnju, a u oblasti namjenske industrije konkretna saradnja je već ostvarena.

Na svim sastancima koje je imao tokom boravka u Indoneziji, na bilateralnim konsultacijama s predstavnicima MVP Indonezije, u Privrednoj komori Indonezije, Agenciji za investicije te Ministarstvu ekonomije, postignuta je potpuna saglasnost kako se dvije zemlje moraju malo bolje ekonomski upoznati.

“U tom smislu, predstojeća posjeta visoke delegacije iz Indonezije bit će jako dobra prilika da se identificiraju prioritetni sektori suradnje”, smatra Kapetanović i ističe da je naglasak na angažmanu bh. resornih institucija na svim nivoima.

MVPBiH, kaže, ovdje ima ulogu da olakša ovaj proces, ali cijelu stvar treba prepustiti struci i konkretnim poslovnim projektima.

“Učinili smo sve da osiguramo posjetu na ovako visokom nivou. Sada se nadamo da će ona s naše strane biti iskorištena kako bismo poboljšali ekonomsku suradnju sa zemljom koja je  posljednjih godina u snažnoj ekonomskoj ekspanziji i predstavlja jednog od ekonomskih stubova jugoistočne Azije”, zaključio je Kapetanović.

 

NV / Fena

Na vrh