Karajbić: SDP neće podržati zapošljavanje novih državnih službenika u Parlament FBiH

15. Jul 2017. | 17:45 | NV
elvir karajbic sdp

“SDP neće podržati zapošljavanje novih službenika u Federalni parlament, ali, zbog većine koju vladajuća koalicija ima u Parlamentu to će biti teško zaustaviti ukoliko se oni odluče na takav korak”, rekao je za agenciju Patria šef Kluba SDP-a u Predstavničko domu Parlametna FBiH Elvir Karajbić, komentarišući najave da bi Stručna služba ovog doma mogla dobiti nove radne jedinice i nove zaposlene.

Rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta Federacije pokrenulo je izradu novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Stručne službe ovog doma. Prema nacrtu novog Pravilnika, uz postojeće organizacione jednice i 20-ak uposlenih u njima Stručna služba ovog doma će dobiti i tri nove radne jedinice: Ured za EU, IT jedinicu i press službu.

Govori se o 40 novih službenika u Stručnoj službi Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koji trebaju biti zaposleni ubrzo nakon izmjene Pravilnika.

I iz civilnog sektora i iz opozicionih partija osudili su takve najave. Federaciji BiH najmanje što treba u ovom momentu su nova opterećanja na ionako nestabilan javni budžet.

Karajbić kaže da u Stručnoj službi ovog doma već rade mladi i perspektivni službenici, na koje nema nekih posebnih zamjerki, te da eventualno treba postaviti pitanje da li su iskorišteni u kapacitetu u kojem bi mogli biti iskorišteni. On je dodao da i stepen iskorištenosti Stručne službe opet zavisi od vladajuće kolacije, jer, reko je, politiku i rad Stručne službe utvrđuje isključivo rukovodstvo Parlamenta Federacije i Administrativna komisja u kojoj vladajuća koalicija ima većinu.

“Za nova radna mjesta u Federalnom parlamentu zaista treba imati jaku argumentaciju. U ovom momentu ja je ne vidim”, dodao je.

I Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta FBiH imaju zasebne stručne službe. U njima rade državni službenici i namještenici. Izvršavaju poslove za potrebe domova, klubova stranaka odnosno naroda, radnih tijela i druge poslove.
U Stručnoj službi Zastupničkog doma trenutno postoje tri organizaciona dijela i to: Ured predsjedavajućeg Zastupničkog doma i potpredsjedavajućih Zastupničkog doma, Ured sekretara Zastupničkog doma te Služba radnih tijela Zastupničkog doma. Skupa zapošljavaju nešto više od 20 ljudi.

Sa tri nove jedinice i novim službenicima broj uposlenih u Stručnoj službi Predstavničkog doma PFBiH porastao bi, prema planu rukovodstva ovog doma, na oko 65 ljudi, koji bi se finansirali iz federalnog budžeta, i to sa dodatnih najmanje 100.000 KM mjesečno.

 

NV / NAP

Na vrh