Karate klub „Champion“ Ilidža u 2016. godini ostvario je vrhunske rezultate

30. Dec 2016. | 18:19 | NV
DSC_0002

Karate klub „Champion“ Ilidža u 2016. godini ostvario je vrhunske sportske rezultate, a potvrda istih jesu i nominacije koje su uglavnom uvrštavale naše sportiste među najuspješnije u 2016. godini.

Nastupi na svjetskom, evropskom, balkanskom, državnom prvenstvu, turnirima svjetske lige i svjetskog kupa, te mnogobrojni uspjesi na međunarodnim karate turnirima u regiji, obilježeni su brilijantnim nastupima karatista sarajevskog karate kluba „Champion“.

U februaru, Eldin Hajdarpašić (kadeti, -52 kg) i Anes Čongo (U21, -84 kg) osvojili su bronzane medalje na evropskom prvenstvu u Limassollu (Kipar).

Seniori su svoj nastup za karate reprezentaciju BiH krunisali medaljama na balkanskom prvenstvu u Istanbulu (Edin Sarić, -75 kg srebro, Meris Muhović, -84 kg bronza).

Vrhunska forma naših šampiona nastavljena je na turniru svjetskog kupa u Laškom, a Meris Muhović osvojio je zlatnu medalju u kategoriji -84 kg, dok se Anes Čongo okitio bronzom u istoj kategoriji.

Na Evropskom prvenstvu u Montepellieru, naš Meris Muhović upisao se u historiju bh. karatea kao jedini seniorski reprezentativac sa dvije osvojene medalje na Evropskim prvenstvima ikada. U Montepellieru Meris Muhović osvojio je srebrenu medalju.

Na državnom prvenstvu za seniore KK „Champion“ je osvojio laskavu titulu najuspješnijeg kluba prvenstva po broju osvojenih medalja. Haris Sujković bio je prvak BiH u kategoriji +84 kg. Anes Čongo je bio prvak, a Meris Muhović viceprvak BiH u kategoriji -84 kg. Suad Tabaković osvojio je titulu prvaka, a Edin Sarić viceprvaka u kategoriji -75 kg. U kategoriji do 60 kg Amir Salihović osvojio je bronzanu medalju, a Mevlida Delić je u kategoriji do 50 kg okitila se bronzom. Amila Mekić osvojila je bronzu u kategoriji -55 kg, a Ćemo Merisa u kategoriji +68 kg. Treću godinu zaredom KK “Champion” je prvak BiH ekipno.

 

Omladinski pogon

Ipak, ovaj sarajevski klub vjeruje da bez podmlatka njihovi uspjesi nemaju pravu vrijednost, te kao i uvijek mnogo investiraju u omladinski pogon, a da rezultati i vjerovanja za budućnost nisu slučajni dokazuju i rezultati sa  državnog prvenstva za djecu. Na ovom državnom prvenstvu karate klub „Champion“ osvojio je drugo mjesto u generalnom poretku.

Na balkanskom prvenstvu za djecu Alma Subašić osvojila je 1. mjesto u kategoriji djevojčice 2003 godište -47 kg.

Državno prvenstvo za kadete, juniore i U21 bilo je u znaki sarajevskih karatista, a KK „Champion“ je bio najuspješniji klub prvog jedinstvenog prvenstva BiH. U kategoriji kadeti -52 kg Rian Hamzić osvojio je 2. mjesto. U kategoriji juniori -55 kg zlato je osvojio Eldin Hajdarpašić, a srebro Agović Mirnes. Do 61 kg zlato je osvojio Elvin Hajdarpašić. Bronzom se okitio Nermin Ramčilović u kategoriji -68 kg. Anes Čongo je osvojio zlato, a Džanan Čaušević srebro u kategoriji U21 -84 kg.

Kategorija U21+84 kg ostala je u znaku Ajdina Vatrića koji je osvojio zlato i Ahmeda Zukića koji je osvojio srebro. U kategoriji do 55 kg Amila Mekić osvojila je zlato, a u kategoriji +68 kg srebrom se okitila Ena Gljiva, a bronzom Merisa Ćemo. Muška ekipa KK „Champion“ do 21 godine osvojila je zlato.

Ova godina zaključena je sa vrhunskim uspjesima na Svjetskom prvenstvu gdje je Haris Sujković u kategoriji +84 kg osvojio 5. mjesto.

Na balkanskom prvenstvu za kadete, juniore i U21 Anes Čongo osvojio je zlato u kategoriji – 84 kg, Ajdin Vatrić bronzu u kategoriji +84 kg, a dok su Mirnes Agović i Eldin Hajdarpašić u kategoriji juniori – 55 kg osvojili bronze.

 

Agović: Mi smo šampioni

„Svim ostvarenim rezultatima u 2016. godini nastavili smo kontinuitet dominacije u svim uzrasnim kategorijama. Ostvarili smo zacrtane planove, a u potpunosti bismo bili zadovoljni da je medalja na svjetskom prvenstvu pripala našem Harisu Sujkoviću. Pauza do početka sezone 2017. je kratka, a naši takmičari su već u punom trenažnom procesu. Ne želimo da u 2017. godini kvalitet našeg karatea i ostvarenje vrhunskih rezultata bude ništa manje nego ove godine. Vjerujemo da će zastupnici u svim nivoima vlasti, privrednici, komšije i prijatelji cijeniti naše rezultate. Dokazujemo da nismo slučajno prvaci Bosne i Hercegovine prethodne 3 godine i obećavamo da ćemo nastaviti raditi na promociji ovog sporta i naše lokalne zajednice“, istakao je Mensur Agović, te kroz smijeh nastavio: „Potrudili smo se da nabrojimo samo najbitnije detalje iz 2016. godine, a ispisali smo čitav list. Šta da radimo, kada smo to mi, šampioni.“

 

NV

Na vrh