Katalonija: 90 posto glasova za nezavisnost

2. Oct 2017. | 07:59 | NV
carles-puigdemont-

Devedeset posto glasača na jučerašnjem referendumu u Kataloniji je glasalo za nezavisnosti tog regiona od Španije, zvanično je objavljeno sinoć u Barceloni na osnovu preliminarnih rezultata glasanja koje je Madrid proglasio ilegalnim. Portparol regionalne vlade Katalonije Jordi Turull je rekao novinarima da je 90 posto od 2,26 miliona Katalonaca koji su glasali u nedelju, zaokružilo “Da” na glasačkim listićima, za nezavisnost.

Rekao je da je skoro osam posto birača odbacila nezavisnost, a ostatak glasačkih listića je bilo prazno ili nevažeće. Dodao je je da se prebrojava još 15.000 glasačkih listića.

Turull je rekao da ukupan broj glasačkih listića ne obuhvata one koje je konfiskovala španska policija tokom nasilnih upada u nedelju da bi zaustavila glasanje.

Najmanje 844 građana i 33 policajca su povrijeđene u sukobima.

Katalonske vlasti su navele i da je španska policija zatvorila 319 od oko 2.300 biračkih mjesta gde je moglo da glasa ukupno 5,3 miliona birača.

Jedan od dva glavna sindikata Španije je sinoć pozvao na generalni štrajk u Kataloniji u utorak u znak protesta zbog nasilja policije kojim je u nedelju poremećen sporni referendum o otcjepljenju tog regiona od Španije.

Sindikata CCOO je saopštio da je pozvao na štrajk “da bi se osudilo nasilje državnih snaga sigurnosti primjenjeno radi spriječavanja referenduma”.

Taj sindikat je također pozvao da se danas, u ponedeljak u podne, protestuje ispred gradskih uprava širom Katalonije.

Predsjednik regiona Katalonije, Carles Puigdemont je izjavio da će održati svoje obećanje da će jednostrano proglasiti nezavisnost ako glas “Da” pobjedi na referendumu o secesiji od Španije.

U govoru narodu preko televizije, Puigdemont je u nedelju uvečer, po zatvaranju biračkih mjesta, ocijenio da je “Katalonija dobila pravo da postane nezavisna država”.

On je rekao da je katalonskim zakonom utvrđeno da će pobjeda sa više od 50 procenata glasova za “Da” na referendumu pokrenuti donošenje deklaracije o nezavisnosti u roku od 48 sati od glasanja, bez obzira na odziv birača.

Ustavni sud Španije je taj zakon stavio van snage, ali Puigemonotova vlada je ipak sprovela referendum.

Puigdemont je još rekao da je u nedelju “španska država ispisala još jednu sramnu stranicu svoje historije s Katalonijom”.

Predsjednik regiona Katalonije je najavio da će katalonske vlasti uputiti zahtjev Evropskoj uniji da razmotri kako su španske vlasti na dan referenduma kršile ljudska prava građana Katalonije.

 

NV / Beta

Na vrh