Katalonija proglasila nezavisnost

27. Oct 2017. | 15:54 | NV
1(89)

Katalonija je proglasila nezavisnost, objavili su mediji s lica mjesta, prenosi agencija Patria.

Kako javljaju katalonski mediji, 70 članova parlamenta je glasalo za, 10 ih je bilo protiv, a dva zastupnika su bila odsutna, javlja N1.

“Uspostavimo republiku Kataloniju, kao nezavisnu i suverenu državu, pravnu, demokratsku i socijalnu”, navedeno je u tekstu prijedloga.

Kako se navodi, Rezolucija kojom se proglašava nezavisnost je usvojena sa 70 glasova ZA, 10 PROTIV i 2 suzdržana.

Podsjećamo, portparol radikalne ljevičarske stranke CUP Carles Riera u parlamentu Katalonije izjavio je da je ovaj španski region spreman da iskoristi pravo na samoopredjeljenje.

“Danas smo spremni da napravimo istorijski korak. Danas ćemo postati politički entitet sa pravom na samoopredjeljenje i to ćemo iskoristiti”, rekao je Riera.

Skupština Katalonije tokom dana bi trebalo da glasa o deklaraciji o osamostaljenju od Španije. Pristalice nezavisnosti imaju većinu u regionalnom parlamentu.

Poslanik socijalista u ovom tijelu Eva Granados kritikovala je pristalice osamostaljenja jer, kako smatra, iskrivljuju nacionalne i regionalne zakone da bi izglasali nezavisnost.

Ona je rekla da će se Socijalistička partija Katalonije (PSC) zalagati za “povratak legalnosti u javne institucije”.

Granados je rekla da će poslancii PSC biti uzdržani prilikom glasanja o osnivanju nove republike. Konzervativni unionisti iz opozicije obećali su da će napustiti sjednicu skupštine, prenio je AP.

Portparol vodeće opozicione Građanske partije u regionalnom parlamentu Carlos Carrizosa pocijepao je prijedlog deklaracije o nezavisnosti koji su sastavile pristalice osamostanjelja.

Carrizosa je rekao da “ovim papirom” Katalonci koji ne podržavaju osamostaljenje “ostaju siročad bez vlasti” i dodao da Građanska partija neće dozvoliti secesionistima da unište Kataloniju.

 

NV / NAP

Na vrh