Katalonski predsjednik pozvao narod da se mirnim putem suprotstavi vladi Španije

28. Oct 2017. | 19:57 | NV
BARCELONA, SPAIN - OCTOBER 26:  Catalan President Carles Puigdemont makes a statement at the Catalan Government building Generalitat de Catalunya on October 26, 2017 in Barcelona, Spain.  (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Katalonski lider Carles Puigdemont pozvao je Katalonce da pruže otpor mjerama koje je usvojio Madrid, a koja se tiču preuzimanja kontrole nad regionom, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

Puigdemont je pozvao narod da se “nenasilno“ odbije kontrola Madrida, javlja Tanjug.

U prvom obraćanju nakon što je katalonski parlament u petak izglasao nezavisnost tog regiona, Puigdemont je naveo da je odluka Madrida da suspenduje autonomiju Katalonije protiv volje naroda.

Španski list El Pais i agencija AP ističu da je Puigdemont tokom kratkog televizijskog obraćanja putem regionalne televizije TV3, koje je trajalo svega tri minute, stajao iza zastava Katalonije i Evropske unije i da nije bilo zastave Španije.

Agencija navodi da je izgledalo da Puigdemont želi da poruči da odbija da prihvati jučerašnju odluku Madrida o njegovoj smjeni.

“Nastavit ćemo da radimo na izgradnji slobodne države”, rekao je Puigdemont u prvom televizijskom obraćanju javnosti nakon što ga je Vlada Španije smijenila.

Njegov govor je izgleda snimljen unaprijed, jer je španska televizija La Sexta istovremeno uživo prikazala da Puigdemont ruča u jednom baru u rodnom gradu Gironi, gdje su ga povremeno prekidali stanovnici tražeći da poziraju s njim za selfije.

Poslanici u katalonskom parlamentu proglasili su jučer nezavisnost tog regiona od Španije, a ubrzo potom je Senat Parlamenta Španije odobrio prijedlog da Vlada preduzme kontrolu nad Katalonijom, i uvođenje vanrednih mjera u toj oblasti u skladu sa Članom 155 Ustava Španije.

Potpredsjednici španske vlade Sorayi Saenz de Santamaria povjereno je upravljanje Katalonijom nakon odluke centralne vlade u Madridu da uvede prinudnu upravu u Kataloniji, objavljeno je danas u španskom Službenom glasniku.

Španski premijer Mariano Rajoy, koji je smijenio Carlesa Puigdemonta, aktivirao je član 155 Ustava, raspustio je regionalni parlament i raspisao regionalne izbore u Kataloniji za 21. decembar.

Aktiviranje člana 155 Ustava znači uvođenje prinudne uprave nad Katalonijom, odnosno centralna vlast preuzima kontrolu nad katalonskom vladom, policijom, finansijama, državnim medijima i komunikacijama do održavanja regionalnih izbora.

 

NV / NAP

Na vrh