Katalonsko vodstvo pobjeglo u Belgiju, prijeti im do 30 godina zatvora

30. Oct 2017. | 17:14 | NV
61418187-carles-puigdemont

Cijelo smijenjeno vodstvo Katalonije pobjeglo je u Bruxelles, prenosi La Vanguardia.

Još jedne novine sa sjedištem u Barceloni, El Periodico, još ranije su napisale da je Puigdemont u belgijskog prijestolnici.

Španci su danas objavili da će podići optužnicu protiv cijelog katalonskog vodstva zbog pobune, što po španskim zakonima znači da bi Puigdemont i društvo mogli dobiti 30 godina zatvora. Još ranije, Belgija im je ponudila azil, prenosi Jutarnji list.

Španjolski državni tužitelj Jose Manuel Maza u ponedjeljak je pozvao na dizanje optužnice protiv katalonskih lidera zbog pobune i neposluha protiv španjolskih vlasti, prenose agencije.  Osim toga, državni tužitelj smatra da bi katalonske čelnike trebao optužiti i zbog nezakonitog korištenja sredstava iz budžeta.

U skladu sa španjolskim pravosudnim sistemom, ovaj zahtjev ide na razmatranje sucu, kojeg je Maza tražio i da pozove “separatističke” lidere kako bi svjedočili.

Smijenjeni katalonski predsjednik Carles Puigdemont jutros je na Instagramu objavio fotografiju zgrade predsjedničke palače s porukom “Dobar dan”, ali tamo nije viđen.

 

NV / INS

Na vrh