Katar isključio mogućnost pregovora prije ukidanja blokade

20. Jun 2017. | 10:26 | NV
46612

Katar je isključio mogućnost bilo kakvih pregovora o zalivskoj krizi dok Saudijska Arabija i njeni saveznici ne podignu “blokadu” koju su nametnuli toj zemlji.

Ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abderahman Al Thani nazvao je sankcije protiv Katara “aktom agresije” a njihovo ukidanje “preduslovom” za pregovore.

“Neka cijelom svijetu bude jasno da pregovori moraju biti civilizovani i moraju početi na čvrstim osnovama, a ne pod pritiskom blokade”, rekao je on.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su, uz Egipat i još nekoliko zemalja, prekinuli sve odnose sa Katarom 5. juna zbog optužbi da taj emirat podržava terorizam i ima bliske odnose sa Iranom.

Tri zalivske zemlje su zatvorile svoj vazdušni prostor i luke za katarske avione i brodove ,a kopnena granica sa Saudijskom Arabijom je zatvorena. Katarskim građanima je dato 14 dana da napuste zalivske monarhije, dok su svojim građanima naredili da napuste Katar.

Al Thani je rekao da Doha do sada nije primila nijedan zahtjev ni svojih protivnika ni zemalja koje predlažu diplomatsko rješenje, poput Kuvajta, SAD, Francuske i Britanije.

On je dodao da, iako je uticaj krize na katarsku ekonomiju još uvijek minimalan, ta zemlja se “ne pretvara da je stanje idealno”.

 

NV / Beta

Na vrh