Katarski emir Tamim: Arapske zemlje nisu zainteresirane za rješenje spora

15. Nov 2017. | 07:59 | NV
Katar_Tamim_bin_Hamad_ al_Thani_wikipwedia

Katarski emir šejh Tamim bin Hamad al-Thani izjavio je u utorak da arapske zemlje koje su uvele sankcije njegovoj zemlji u junu zbog navoda o podršci terorizmu nisu zainteresirane za rješenje krize, prenosi INS.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su diplomatske i trgovinske veze s Katarom 5. juna, optužujući Dohu da finansira terorizam i koketira s njihovim suparnikom Iranom. Katar negira te optužbe.

“Izražavamo našu spremnost za kompromisom u okviru dijaloga zasnovanog na obostranom poštovanju suvereniteta i zajedničkih obaveza, ali s druge strane mi uviđamo pokazatelje koji dolaze sa strane blokade koji pokazuju da oni ne žele postići rješenje”, izjavio je Tamim, prenosi Reuters.

Tamim je u govoru također kazao da je njegova vlada fokusirana na dovršavanje strateških projekata kako bi pomogli zemlji da se nosi sa sankcijama koje uključuju sigurnost luka, hrane i vode, i ohrabrivanje investicija, a koje su nametnule susjedne zaljevske zemlje.

Saudijska Arabija je po početku krize saopćila da se sa Katarom neće pregovarati prije nego li Katar ispuni zahtjeve od strane arapskih država.

 

NV

Na vrh