Kazazović i predstavnici Svjetske banke o procesu centralizacije javnih nabavki

6. Feb 2017. | 16:29 | NV
DSC_0350

Centralizacija procesa javnih nabavki u oblasti obrazovanja, ali i u okviru svih ostalih resora Vlade Kantona Sarajevo tema je o kojoj je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović razgovarao sa voditeljicom Tima Svjetske banke za implementaciju Strategije javnih nabavki i specijalisticom za javne nabavke Manjolom Malo te stručnim konsultantom ove svjetske organizacije Joao de Almeirom.

Na sastanku je istaknuto da je u ovom smislu resorno ministarstvo planiralo vrlo brzo formirati posebno odjeljenje za javne nabavke u Sektoru plana, analize i statistike i na taj način ove procese, koje zasebno provodi preko 100 kantonalnih obrazovnih ustanova, upotpunosti centralizira i time ostvari ogromne finansijske uštede.

“Trenutno u svakoj školi, ai i u svim ostalim obrazovnim ustanovama, ovaj proces se provodi pojedinačno, zbog čega se formiraju i posebne komisije koje se plaćaju. Najavljenom reorganizacijom ovih procesa profesionalno bi bili angažovani ljudi zaposleni u ovom odjeljenju, čime bi se napravile izuzetno značajne uštede po tri osnova. Prvi je što bi se u isto vrijeme nabavljale veće količine roba i usluga, čime bi njihova nabavna cijene bila znatno povoljnija. Drugi je činjenica da bi se spriječila bilo kakva mogućnost korupcije, a treći je ušteda zbog obustavljanja plaćanja naknada članovima dosadašnjih komisija“, obrazložio je ministar Kazazović. Naglasio je kako bi važan benefit bio i poboljšanje kvaliteta nabavljenih roba i usluga.

Ovo opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo i njenog najvećeg resornog ministarstva podržali su predstavnici Svjetske banke sa konkretnim prijedlogom. Najavili su angažman stručnjaka za ovu oblast iz zemalja Evropske unije koji će svojim iskustvima u provedbi njihovog načina javnih nabavki bitno pomoći, ali i podržati realizaciju ovog izuzetno značajnog strateškog koraka.

Istakli su i svoju namjeru da već u julu ove godine organiziraju prezentaciju na kojoj će Kanton Sarajevo, odnosno Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade predstaviti pravim primjerom pozitivne prakse predstavnicima svih ostalih bosanskohercegovačkih resornih ministarstava zaduženih za upravljanje i nadzor nad radom obrazovnih ustanova.

 

NV

Na vrh