Khamenei: Izrael je zloćudni tumor, Palestinu treba osloboditi

22. Feb 2017. | 08:00 | NV
Khamenei

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Khamenei ocjenio je da je Izrael “zloćudni tumor” i na međunarodnoj konferencije u znak podrške Palestincima koja se održava u Teheranu založio se za “potpuno oslobađanje Palestine”.

“Taj tumor napreduje u fazama i njegovo lječenje također mora biti u fazama. Nekoliko intifada (palestinskih pobuna) i otpora omogućilo je ostvarivanje važnih etapa ali se to nastavlja do potpunog oslobađanja Palestine”, rekao je Khameini na konferenciji, prenio je AP

Na konferenciji koji Iran organizuje svake četiri godine u znak podrške Palestincima, učestvuje 80 degelacija, pretežno iz muslimanskih zemalja kao i propalestinski aktivisti.

Agencija AP podsjeća da je, s druge stane, novi američki predsjednik Donald Trump rekao da prema Iranu treba zauzeti oštriji stav i podržao Izrael.

Khamenei je rekao da Izrael predstavlja “prljavo poglavlje historije” i dodao da je to država koja je nastala “dovođenjem Jevreja da nasele zemlju Palestinaca”, javila je agencija AP.

Iran nije nikad priznao Izrael kao državu, dok Izrael smatra Iran prijetnjom i protivi se sporazumu šest svijetskih sila sa Iranom o ograničavanju njegovog nuklearnog programa.

 

NV / Beta / foto pulse.ng AFP

Na vrh