Kina izgradila najveći infrastrukturni objekat u Keniji, investicija vrijedna 3,3 milijarde dolara

2. Jun 2017. | 11:17 | NV
26939

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta otvorio je prije dva dana, najveći infrastrukturni projekat od 1963. godine, kada je ta zemlja stekla nezavisnost, prvu dionicu željezničke pruge koja će ukupno koštati skoro 3,3 milijarde dolara, uz podršku Kine.

Ta pruga će s velikom kenijskom lukom Mombasa na afričkoj obali Indijskog okeana povezati veliki dio istočne Afrike gdje Kina nastoji da poveća trgovinu i svoj uticaj.

Nova pruga će zamjeniti dio stare, ukupno dugačke 1.062 kilometra, koju su prije više od stotinu godina Britanci izgradili od Viktorijinog jezera do Mombase.

Kenijske željeznice su saopštile da će se putovanje od Najrobija do Mombasa skratiti sa više od 10 sati na svega četiri.

Kritičari smatraju da je pruga koju gradi Kina preskupa jer cijena dostiže pet posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Kenije. Aktivisti su uspjeli da sudskom odlukom zabrane dio njene izgradnje.

Nova pruga čijih je 608 kilometara otvoreno, prva je faza povezivanja s Mobasom susjeda Kenije koji nemaju izlaz na more Ugande, Ruande i Južnog Sudana. Međutim, oni tek treba da počnu izgradnju koja bi trajala četiri godine, za to vrijeme bi se izgradio i nedostajući dio pruge u Keniji.

Kina, druga ekonomija u svijetu, najveći je trgovinski partner Afrike gdje je prošle godine većinom finansirala i svojim snagama izgradila prugu kroz Etiopiju.

AP navodi da Kina ima još planova za Afriku u okviru svog projekta “Jedan pojas, jedan put”.

Ideju za “Novi put svile” kineski predsjednik je dao 2013. godine da bi ojačao saradnju sa Azijom, Evropom i Afrikom.

Ta ideja u koju je Kina spremna da uloži milijarde dolara, obuhvata izgradnju više od 13.000 kilometara puteva i željeznica za izvoz kineske robe, kao i radove u lukama.

Kenijska željeznice su najavile da će Kina šest godina upravljati kenijskom prugom, a potom je predati domaćim vlastima.

Kineksa EXIM banka finasirala je 90 posto projekta, a Vlada Kenije 10 posto.

 

NV / Beta / foto ilustracija

Na vrh