Kina izvela prve vježbe sa nosačem aviona

24. Dec 2016. | 14:31 | NV
293648

Kineska vojska je saopštila da je u Žutom moru izvela prve vježbe grupe brodova na čelu sa nosačem aviona “Liaoning” u okviru kojih je obavljena serija poletanja borbenih aviona, akcije spasavanja i vježbe borbe u vazduhu, u trenutku napetosti sa SAD i Tajvanom, navodi AP.

Američka agencija navodi da kinesko Ministarstvo odbrane sinoć objavilo da su vojne vježbe izvedene prije nekoliko dana i da je planiran nastavak, bez preciziranja gdje se tačno odigravaju.

AP podsjeća da su sve veće sposobnosti i kretanje ove grupe brodova na čelu sa nosačem aviona pažljivo prate otkad je prošlog meseca proglašeno da je “Liaoning” spreman za borbenu upotrebu i potom upućen u trenažnu misiju u spornim vodama Južnog kineskog mora.

Zvanični Peking je naveo da će nosač aviona biti korišten prije svega za obuku i istraživanje, zaključuje Tanjug.

Podsjetimo, nosač aviona “Liaoning” je ustvari nosač avion napravljen 1988. godine u SSSR-u pod imenom Riga, a kasnije 1990. godine je preimenovan u Varyag (po čemu je i danas poznat). Raspadom SSSR-a nosač aviona je pripao Ukrajini, a ta država ga je prodala Kini 1998. godine. Kina je nosaču aviona dala novo ime i izvršila modernizaicuju istog, razvijajući čak i avione Shenyang J-15 (“Leteća ajkula”) za njegove potrebe. Spobnosti “Liaoninga” za sada su za medije tajna, budući da nije učestvovao u borbama.

 

NV / Tanjug

Na vrh