Kina razvija novu cyber zaštitu u strahu od američkih planova

3. Mar 2017. | 08:00 | NV
chinese-military-hacking

Kina planira da razvije svoju odbranu u polju cyber sigurnosti, osvrćući se na potencijale koje imaju Sjedinjene Američke Države, izjavio je jučer visoki kineski vojni zvaničnik, prenosi South China Morning Post.

Cyber sigurnost je jedno od otvorenih pitanja između Pekinga i Washingtona, jer Washington često ističe da su meta kineskih hakerskih napada.

Međutim, po ulasku Donalda Trumpa u Bijelu kuću on ovu tvrdnju nije ponovio, ali je potpisao izvršnu naredbu za revizijom američkih cyber potencijala.

Kina je jučer odgovorila na ovaj potez najavom da će ojačati međunarodnu saradnju u polju cyber sigurnosti i krenuti u jačanje vlastitih potencijala. U dokumentu koji je dospio u javnost stoji da će “Kina poboljšati defanzivne sposobnosti u cyber prostoru jer je to važan dio nastojanja Kine za modernizaciju odbrane i oružanih snaga.”

U dokumentu stoji da će Kina spriječiti sve pokušaje da cyber prostor postane poligon za nove sukobe te “spriječiti utrku u naoružavanju u cyber prostoru.”

Peking namjerava upotrijebiti i diplomatiju kao prevenciju bilo kakvih nesporazuma u ovome sve važnijem dijelu upravljanja državnim sistemima, dok će u isto vrijeme trajati modernizacija i jačanje kineskih sposbnosti u cyber prostoru. Ranije su istakli da je Trumpu ruka pružena i da na ovome polju dvije države mogu surađivati.

Long Zhou, kordinator za cyber poslove u ministarstvu vanjskih poslova Kine izjavio da je Kina pomno prati šta radi SAD na ovome planu te da su spremni nastaviti dijalog sa Washingtonom.

“Američka cyber politika još nije jasna”, istakao je Long Zhou.

Ranije je Kina optuživana za industrijsku špijunažu, a jednom prilikom SAD su ih optužile da su hakirali trgovinske dokumente i zbog toga su prekinuli saradnju s njima na godinu dana u polju cyber sigurnosti. Kina je uvijek negirala optužbe.

Međutim, već je svima postalo jasno da mnogo država svijeta ima ovakve kapacitete i da je pitanje sigurnosti na internetu postalo prvorazredno pitanje. Ono se ne ogleda samo u sigurnosti građana korisnika, već i u upravljanju složenim sistemima u ekonomiji, ili vojsci, a koji rade dijelom povezani i na internet mrežu.

 

 

NV / foto RT / AFP

Na vrh