Kina: Sporove na Korejskom poluotoku rješiti mirnim putem

18. Apr 2017. | 11:01 | NV
map-of-north-korea

Kineksi ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio je da se diplomatskim sredstvima moraju rješavati napetosti na Korejskom poluotoku.

Wang je na konferenciji za novinare u Pekingu pozvao sve strane na pronalazak mirnog rješenja.

Novi val napetosti na poluotoku je započeo pojačanim američkim vojnim prisustvom u vodama pred obalama Sjeverne Koreje i sjevernokorejskim testiranjem novih raketa.

Nakon toga, prenijeli su svjetski mediji, Kina i Rusija su u to područje poslale svoje špijunske brodove koje prate američke manevre.

Već ranije je Moskva upozorila SAD da sa Sjevernom Korejom ne urade isto kao i sa napadom na Siriju 7. aprila.

I dok Kina i Rusija apeluju na smirivanje tenzija, iz Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje stižu zapaljive poruke. Američki predsjednik Donald Trump je poručio Sjevernoj Koreji i tamošnjem lideru Kim Jong-unu da se „ponaša kako treba“, a iz Sjeverne Koreje su više puta ponovili da su spremni i za nuklearni rat sa SAD.

Kinu posebno zabrinjavaju američke namjere da u Južnu Koreju rasporede presretače raketa THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), pod izgovorom da su one tu postavljene zbog Sjeverne Koreje. Kina smatra da će pomenuti presretači ograničiti i kineske raketne kapacitete.

Sa druge strane, Južna Koreja kao blizak američki saveznik američko prisustvo na svojoj teritoriji smatra kao poželjno i kao garanciju svoje sigurnosti.

 

NV

Na vrh