Koliko dobija BiH od prodaje 51 vrijedne nekretnine SFRJ?

4. Feb 2017. | 22:22 | NV
730-park-avenue-jpg

Na zvaničnoj web stranici Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine objavljen je javni oglas za prodaju diplomatsko-konzularnih objekata bivše SFRJ u New Yorku, Tokiju, Bonu i Berlinu, prenosi portal indikator.ba.

Dogovorom koji je postignut krajem oktobra 2016. u Ljubljani, naloženo je da se prikupe ponude za diplomatsko-konzularna predstavništva u Bonu, Bernu, Tokiju i New Yorku, kao i za šestosobni stan na Manhattanu, koji se ne koristi od 1992. godine  Od toga, Srbiji će, prema utvrđenom sukcesijskom sporazumu, pripasti 35 posto, Hrvatskoj 23,5 posto, Sloveniji 16, BiH 15,5, a Makedoniji 7 posto. U ovom trenutku 51 objekat vrijedi 110 miliona dolara, dok BiH očekuje 17 miliona dolara.

Od 123 nekretnine, u procesu sukcesije do sada su podijeljena 72 objekta, ostao je još 51, a većinu neraspodijeljenih objekata koristi ili održava Srbija, poput šestosobnog stana u New Yorku, za koji mjesečno plaća održavanje 14.000 dolara.

U javnom oglasu za prodaju diplomatsko-konzularnih objekata bivše SFRJ, kao vlasnice nekretnina navedene su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Slovenija i Srbija.

Sporazum o sukcesiji između bivših članica SFRJ zaključen je u Beču 29. juna 2001, a podjela imovine obuhvatila je pokretnu i nepokretnu imovinu, diplomatsku i konzularnu imovinu, finansijska potraživanja i dugovanja, arhiv, penzije, dugovanja i privatnu svojinu.

 

NV / indikator.ba / foto nydailynews.com

Na vrh