Kolinda Grabar Kitarović: Hrvatska želi stabilnu BiH i ne zalaže se za treći entitet

11. Feb 2017. | 12:27 | NV
Zagreb, 25.11.2015. - Konferencija za medije nakon Summita èelnika zemalja jugoistoène Europe Brdo-Brijuni procesa na kojem su predstavljeni i zajednièki zakljuèci sastanka. Na fotografiji Kolinda Grabar Kitaroviæ. foto HINA / Denis CERIÆ / POOL / mm

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović 19. novembra na međunarodnom sigurnosnom forumu u Halifaxu govorila je o BiH na način koji zvuči kao da je nedvosmisleno rekla da se ne zalaže za treći entitet, piše Večernji list.

“Ponekad, nažalost, na Zapadu na mene gledaju s nekom vrstom oklijevanja ili čak sumnje da ja želim treći entitet za Hrvate. Ne, želimo stabilnu BiH”, rekla je Grabar – Kitarović, što je ostalo zabilježeno na videosnimci panel-diskusije u kojoj su još sudjelovele i zamjenica generalnog sekretara NATO-a Rose Gottemoeller, vicepremijerka Ukrajine Ivana Klimpuš-Cincadze i američka senatorica Jeanne Shaheen.

Tako sročena izjava, u kojoj hrvatska predsjednica zvuči kao da se opravdava pred “sumnjom”, odražava i nešto što se stječe kao dojam u razgovoru s raznim diplomatama sa “Zapada”, odnosno iz zemalja saveznica Hrvatske u NATO-u i EU: redovno ti diplomati na spomen hrvatskog entiteta u BiH uzvraćaju tvrdnjom da to njihove zemlje ne podržavaju i tretiraju to kao nešto o čemu je, po njima, kontraproduktivno uopće govoriti, prenosi Večernji list.

NV / nap.ba

Na vrh