Kolinda Grabar Kitarović: SAD treba da vrate fokus na Zapadni Balkan

13. Jun 2017. | 22:13 | NV
kolinda

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da će dolazak američkog predsjednika Donalda Trumpa na samit “Inicijative tri mora” početkom jula u Varšavi, iskoristiti za razgovor o Zapadnom Balkanu, jer smatra da je važno da SAD “vrate fokus” na taj region.

“Mislim da SAD treba da vrate fokus na prostor jugoistoka Evrope, jer ne smijemo da zanemarimo trendove koji se razvijaju i ne smijemo dopustiti da se otvorena pitanja razviju u probleme, nestabilnosti ili išta slično što smo preživjeli 1990-tih”, rekla je Grabar Kitarović poslije sastanka s predsjednikom Poljske Andrzej Dudom koji je u službenoj posjeti Hrvatskoj.

Ona je ocijenila da je “uloga SAD i dalje jedna od ključnih u stabilizaciji prostora Jugoistočne Evrope”.

Predsjednici Poljske i Hrvatske su rekli da očekuju da će Trumpov dolazak na samit “Inicijative tri mora” (Jadran-Baltik-Crno more) 6. jula u Varšavi potvrditi strateško partnerstvo SAD i EU, i ojačati privrednu saradnju SAD i država okupljenih u toj inicijativi.

Poljski predsjednik je ocjenio da je to izuzetno važan događaj koji “jasno pokazuje dimenziju politike koju žele da realizuju Trump i njegova adminstracija”. Duda je rekao da je Trumpov dolazak na samit “zajednički uspjeh” njega i hrvatske predsjednice.

 

NV / Beta

Na vrh