Komandant EUFOR-a dobija podršku za BiH iz EU

16. Mar 2017. | 20:04 | NV
Photo 4

Politički i vojni komiteti EU ponovo su izrazili svoju podršku osposobljavanju Oružanih snaga BiH i povjerenje u njihovu sposobnost za održavanje sigurnog i stabilnog okruženja.

Od 13. do 15. marta 2017. godine, komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Friedrich Schrötter posjetio je Brisel, gdje se sastao sa više visokih zvaničnika EU s ciljem dobijanja kolektivne potvrde za podršku misiji EUFOR-a, operacija “Althea”, u BiH.

Dana 13. marta 2017., komandant EUFOR-a se sastao sa komesarom EU Johannesom Hahnom. Dva zvaničnika su razgovarala o napretku BiH na putu ka pristupanju EU i preostalim izazovima na tom putu, kao i o sigurnosnoj situaciji u zemlji. Hahn je pokazao veliki interes za EUFOR-ovu procjenu situacije u kojoj se nalazi stanovništvo BiH, a posebno način na koji bi se mogao poboljšati mirni i produktivni zajednički život svih etničkih zajednica, naročito mladih ljudi.

Dana 14. marta, na sastanku sa Političko-sigurnosnim komitetom EU, specijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu Lars Gunnar Wigemark iznio je svoju pozitivnu procjenu o napretku BiH na putu ka pridruživanju EU.

U jutarnjim satima 15. marta, komandant EUFOR-a je u Briselu održao konferenciju za međunarodne medije kako bi ih informirao o svojim stavovima o napretka u razvoju OS BiH i jačanju svih aspekata sigurnog i stabilnog okruženja u BiH.

Također je najavio i konferenciju za medije koja će se održati 24. marta 2017. g. u hotelu “Europe” u Sarajevu i na koju će biti pozvani predstavnici bh. i međunarodnih medija.

U poslijepodnevnim satima, komandant EUFOR-a imao je izlaganje pred Vojnim komitetom Evropske unije na temu napretka koji je postignut u razvoju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dugoročnijoj potrebi da EUFOR ostane u zemlji kako bi pružao podršku i pomoć ljudima BiH.

Vojni komitet Evropske unije je veoma uticajno tijelo, koje pruža ogromnu podršku radu EUFOR-a i koje prepoznaje napredak ostvaren u BiH tokom prethodnih šest mjeseci.

 

NV

Na vrh