Konaković otkrio motive Izetbegović za smjenu Hadžović-Džuvo: To je lični sukob

17. May 2017. | 12:34 | NV
medicinskifakultet

Dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu Almira Hadžović-Džuvo upoznala je Senat UNSA-e sa peticijom koju je pokrenula direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kojom traži njenu smjenu, a pod pritiskom je potpisuju uposlenici KCUS-a i Medicinskog fakulteta, piše agencija Patria.

Jučerašnjoj sjednici prisustvovao je i premijer KS Elmedin Konaković, ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Sifet Kukuruz s obzirom da se raspravljalo o Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju. Konaković je na izlaganje dekanese Hadžović-Džuvo kazao da je riječ „o sukobu između nje i direktorice Izetbegović“, piše Patria.

Ovakva izjava premijera Konakovića možda je ipak otkrila detalje koje on zna, a to je da je direktorica Izetbegović koja je i redovni profesor na Medicini krenula u lični obračun i preuzimanje ovog fakulteta nakon KCUS-a, Ljekarske komore KS i FBiH.

S druge strane, dekanesa Hadžović-Džuvo kaže u razgovoru za Patriju da već mjesecima trpi pritiske koji su kulminirali peticijom za njenu smjenu. U ovom trenutku ne zna koliko je potpisa prikupljeno.

“Sve je počelo nakon 8. maja, a uposlenici Medicinskog fakulteta pozivani su sa KCUS-a kako bi potpisali peticiju za moju smjenu. Ja zaista ne znam šta je obrazloženje, pretpostavljam da će ta peticija biti upućena UO UNSA-a”, kaže dekanesa.

Inače, kako saznaje Patria, predsjednik UO Mevludin Mekić direktno je uključen u lobiranje protiv dekanese. Njegova legalnost na čelu UO je upitna jer je i šef Klinike za reumatologiju KCUS-a.

Također, kako nezvanično saznajemo, pojedini uposlenici KCUS-u kojima je bračni supružnik zaposlen na Medicinskom fakultetu ucijenjeni su unapređenjem, nagradom pa i produženjem ugovora ukoliko ne obezbijede potpise svojih supružnika.

Dekanesa Džuvo također je komentirala i Prijedlog zakona o visokom obrazovanju te je kazala da se mijenja sastav Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta u koji ulaze uposlenici KCUS-a.

“To u praksi znači da će uposlenici KCUS-a odlučivati o sudbini Medicinskog fakulteta”, kazala je dekanesa dodajući da je KCUS nastavna baza, te se pita zašto to nisu i domovi zdravlja, federalni i kantonalni zavodi gdje se također odvija nastava.

Ona smatra da neće biti usvojeni svi amandmani Senata UNSA-e te da je zakon štetan i po akademsku zajednicu i po studente.

 

NV / NAP

Na vrh