Koncertom mostarskog Zostera završava prva sezona Studio 2 live BHRT-a

18. May 2017. | 21:31 | NV
zoster 1

U utorak, 30.05. s početkom u 20 sati, u muzičkom studiju Esad Arnautalić će nastupiti bosansko-hercegovačka reggae senzacija i jedan od najboljih bendova s naših prostora, Zoster.

Muzička produkcija na ovaj način zaključuje ovu koncertnu sezonu i sprema se na ljetnu pauzu. Zoster je za Studio 2 Live pripremio posebne aranžmane i repertoar ispunjen velikim hitovima koji govore o životu ljudi u BiH.

Zosterovci su angažirani bend koji nas svojom muzikom i tekstovima iznova podsjećaju na svakodnevne probleme „običnih ljudi“.  Ovo je 10. koncert u sklopu serijala “Studio 2“ koji se u zgradi BHRT-a održava jednom mjesečno u živom prenosu na BH Radiju 1. Dosadašnji koncerti su pokazali da bosansko-hercegovačka scena ima sjajne bendove i veliki muzički potencijal u koji treba ulagati te razvijati ga na adekvatan način. Projekat Studio 2 Live je u prvoj sezoni okupio najbolje bendove i izvođače a za narednu sezonu planira “ubaciti u veću brzinu“.

Svi prisutni na koncertu u Studiju 2  će imati priliku osjetiti njihov šarm i energiju iz prve ruke. Ulaz na koncert je slobodan uz obaveznu najavu prisustva na mail [email protected]

 

O Zosteru

Zoster je bosansko-hercegovačka grupa iz Mostara, osnovana 2000. godine. Dosad su snimili 4. studijska albuma. Grupa nastaje u jesen 2000. godine na inicijativu Marija Knezovića i Dražana Planinića, kao potreba da se nešto kaže. Njima su se nakon godinu dana pridružili bubnjar Goran Rebac i pjevačica Marijana Pejić, i njih četvero čine okosnicu grupe. Zmajevi, Flomasteri samo su neka od imena koje su mijenjali sa svakim nastupom. Naziv Zoster nastaje nakon što je Mario prebolovao herpes zoster, a dijagnozu mu je očitovao veliki fan grupe, izvjesni Dr Miško. Herpes zoster je virus koji živi u ljudskom tijelu, a prilikom pada imuniteta, manifestira se na površini kože u vidu osipa, koji se vremenom širi, najčešće po ramenima i oko pasa. Zoster je nastao kao posljedica pada imuniteta društva i kao potreba da se nešto kaže i učini.

Zoster smatra da je reggae muzika prikladna za ova trusna područja u kojima je doza agresivnosti čak i u muzici previše. Grupa stoga prenosi poruke tolerancije, mira, progresivnosti i afirmacije, ljubavi, te ponekad i edukacije.

Kada je pjevačica napustila grupu, Mario je postao glavni vokal. Zoster prvi put ulazi u studio 2003. godina kada snima single Majko Jamajko. Prolazeći kroz razne krize (najteže je bilo naći istomišljenike koji su ujedno i kvalitetni muzičari), Goran, Mario i Dražan odlučuju snimiti demo album. To su i učinili u februaru 2004. i ne sluteći postali hit na lokalnim radio stanicama. U ljeto iste godine, grupi su se pridružili Marko Jakovljević i Atilla Aksoj oživljavajući napola mrtav bend.

Prva zajednička svirka na West Herzegovina Festu donijela je i pobjedu. Nakon prvog albuma “Ojužilo“, Dražan Planinić napušta bend i kreće u drugačije životne avanture, a njegovo mjesto u bendu zauzima saksofonista Boris Gutić, koji je bio gost na albumu Ojužilo. Ista ekipa i danas je osnovna postava Zostera. U januaru 2015. objavljuju 4. studijski album, “Srce Uzavrelo“.

 

NV

Oznake: > >

Na vrh