Konferencija u Sarajevu: Ispričati uspješne priče iz učionica i ponuditi najbolja rješenja za izazove u podučavanju

8. May 2017. | 22:29 | NV
anka izetbegovic

Više od 200 edukatora, roditelja, predstavnika obrazovnih vlasti, međunarodnih organizacija i civilnog društva iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i BiH učestvovaće na velikom “Regionalnom susretu iz odgojno obrazovne inkluzije“ koji se pod motom “Pričamo uspješne inkluzivne priče” održava 10. i 11. maja u Sarajevu. Regionalni susret organizira Udruženje “Duga” uz podršku organizacije “Light for the World”, Austria.

“Kroz ovaj Regionalni susret želimo razmijeniti iskustva iz regiona, uspostaviti mrežu saradnje zemalja učesnica Regionalnog susreta i potaknuti dijalog između različitih aktera u obrazovanju. Dvije glavne teme u okviru kojih ćemo razgovarati su ‘Savremeni pristup inkluzivnom obrazovanju i savremena metodologija u podučavanju određenih sadržaja’ te ‘Dobri primjeri i prakse iz učionica–rješenja na izazove u podučavanju”, a Regionalni susret zamišljen je kao interaktivni susret profesionalaca koji će kroz primjere iz svoje prakse govoriti o inkluzivnom obrazovanju, i koncipiran je kroz niz tematskih panela”, kaže izvršna direktorica Udruženja “Duga” Anka Izetbegović ističući kako je cilj susreta i predstavljanje uspješnih inkluzivnih priča koje realiziraju škole ili pojedinci, te konkretnih modela rada koji unapređuju inkluzivno obrazovanje.

Inkluzivno obrazovanje nudi jednake mogućnosti za svako dijete za dobijanje kvalitetnog odgoja i obrazovanja. Ono podrazumijeva da škole  trebaju prihvatiti svu djecu bez obzira na njihove fizičke, intelektualne, socijalne, emocionalne, jezičke ili druge osobine. U svojoj suštini, inkluzivno obrazovanje podrazumijeva zadovoljavanje i odgovaranje na različite potrebe svakog djeteta povećanjem učešća i smanjenjem isključenosti što uključuje promjene i modifikaciju sadržaja, pristupa, struktura i strategija sa zajedničkim ciljem osiguranja kvalitetnog obrazovanja za svu djecu.

Koncept inkluzije temelji se na pravima i podrazumijeva trajno uklanjanje svih prepreka koje se tiču učešća sve djece u obrazovanju. Bosna i Hercegovina potpisnica je niza međunarodnih dokumenata, deklaracija i konvencija, kojima se obavezala na poštivanje i zaštitu osnovnih ljudskih prava, prava na obrazovanje za sve osobe, i to bez diskriminacije.

 

NV

Na vrh