Kongres Bošnjaka svijeta: Postoje argumenti za reviziju tužbe protiv Srbije

29. Dec 2016. | 11:03 | NV
650x300-LOGOKBSdefault

Kongres Bošnjaka svijeta smatra da je potrebno ponovno pokrenuti tužbu Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid. Tvrde da postoje novi argumenti za dokazivanje genocidne namjere.

“Novi argument za dokazivanje genocida na području Bosne i Hercegovine je pronalazak velike masovne grobnice u kojoj je pronađeno više od hiljadu nevino stradalih Bošnjaka i Hrvata u mjestu Tomašica kod Prijedora. Također, kao novi svojevrsni dokaz genocida od strane Srbije i Crne Gore na području Bosne i Hercegovine jeste presuda Haškog tribunala optuženom Radovanu Karadžiću na 40 godina zatvora. Isto tako, iako nije usvojena zbog veta Rusije u Ujedinjenim nacijama, Rezolucija o genocidu u Srebrenici bila je valjana pretpostavka za lobiranje pri ponovnom pokretanju tužbe”, smatraju u Kongresu Bošnjaka svijeta.

Iz Kongresa također tvrde da nije tačna informacija da ponovnu tužbu može podnijeti samo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uz pismenu saglasnost svih članova Predsjedništva.

Inače, krajem februara 2017. navršava se deset godina od presude Haškog tribunala na tužbu BiH za genocid protiv Srbije i Crne Gore u periodu 1992. – 1995, do kada postoji mogućnost revizije tužbe.

 

NV / Fena

Na vrh