Kongres od Trumpa traži dokaze da ga je prisluškivao Barack Obama

13. Mar 2017. | 08:00 | NV
trump

Odbor za obavještajnu djelatnost američkog Predstavničkog doma pozvao je predsjednika Donalda Trumpa da pruži dokaze o svojoj tvrdnji, piše Tanjug i prenose regionalni mediji.

Riječ je o tvrdnji Trumpa da su telefoni u Trumpovoj kuli u New Yorku bili prisluškivani tokom prošlogodišnje predizborne kampanje.

Trump je prošle sedmice na Twitter nalogu objavio da je bivši predsjednik Barack Obama naredio prisluškivanje Trumpovih telefona, ali nije iznio nikakav dokaz za to, prenio je Glas Amerike.

“Užasno. Upravo sam saznao da je Obama prisluškivao moje telefone u Trumpovoj kuli, neposredno prije naše pobjede. Nije našao ništa”, napisao je Trump na Twitteru.

Kasnije je napisao: “Kladim se da bi dobar advokat mogao da napravi sjajan slučaj od činjenice da je predsjednik Obama prisluškivao moj telefon u oktobru, neposredno prije izbora. Koliko je nisko predsjednik Obama pao da mi prisluškuje telefon tokom svetog izbornog procesa. To je Nixon/Watergate. Loš (ili bolestan) čovjek”.

Predsjedavajući odbora, republikanac Devin Nunes i najviši demokratski predstavnik u odboru Adam Schiff poslali su pismo Trumpu u kojem zahtjevaju dokaze koji bi potkrijepili njegove tvrdnje o prisluškivanju.

Obamin portparol izjavio je da su Trumpove tvrdnje “jednostavno netačne”, dok Trump poslije poruke na Twitteru više nije komentarisao optužbe o navodnom prisluškivanju.

 

NV

Na vrh